Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Marantz CD-74 NOS mod problem - Help!
Marantz CD-74 NOS mod problem - Help!
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 13th January 2018, 04:37 PM   #1
phildela is offline phildela  England
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Watford
Default Marantz CD-74 NOS mod problem - Help!

Hi Guys,
My Marantz is distorting badly when I attempt to do the NOS mod. I've done this mod to quite a few other TDA1540 based machines with excellent results but it is just not working on the CD-74.
I normally remove the 7030 filter chip, put in the four link wires and then isolate pin 16 of the SAA7000 and pull the pin up via a 1k resistor to pin18 to put it into 14 bit mode. I have tripple checked my wiring and ensured that no tracks were broken when I removed the filter.
I have just put the SAA7030 back in and grounded pin 16 on SAA7000 to make it 16 bit again and it works without distortion. What is occuring?
Looking at the schematics for a CD-74 and a Philips CD-104, I cant see any differences in the connections or why the NOS mod won't work.
I noted that on the CD-74s PCB there is a 1k SMD resistor connected to pin17 of the SAA7000 which is grounded at the other end to pin 16 (which was grounded but now isolated from ground and pulled up high), so I have isolated this resistor from pin 16 and taken a wire from the resistor to another ground point.
I have no idea what could be going on - can anyone help?
Thanks,
Phil

Last edited by phildela; 13th January 2018 at 04:43 PM.
  Reply With Quote
Old 13th January 2018, 05:36 PM   #2
phildela is offline phildela  England
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Watford
I just found out that Latch is not connected to pin 7 of the Filter like on a CD-104 instead it goes from the SAA7000 straight to the DAC. I did connect it to pin 7 but I still have distortion - The search goes on......
  Reply With Quote
Old 13th January 2018, 06:46 PM   #3
phildela is offline phildela  England
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Watford
Where does latch come from on the CD-104? On the diagram it references location 93 but where is that? On the CD-74 the latch comes from the SAA7000 pin 11 and goes to pin 2 of the DACs, on the CD-104 it comes from who knows where (not the SAA7000), goes to the filter pin 7 then to the DACs. I reckon this is the reason the NOS mod doesn't work on the CD-74 as there is a problem with the clock! Perhaps I should have cut the Latch coming from the SAA7000 going to the DAC - I'm confused!?
  Reply With Quote
Old 13th January 2018, 08:23 PM   #4
lcsaszar is offline lcsaszar  Hungary
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Budapest, Hungary
Hi, I did the attached mod and it worked well.
Attached Files
File Type: pdf no_oversampling.pdf (31.7 KB, 39 views)
  Reply With Quote
Old 13th January 2018, 08:34 PM   #5
phildela is offline phildela  England
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Watford
Thanks for your input, I was correct in my assumption to remove the LAT clock from the SAA7000 and go through the filter pin 7 which links to Pin 21 in the NOS mod. It works perfectly now, and incidently the reclocking method I use is more comprehensive than the diagram you sent.
  Reply With Quote
Old 13th January 2018, 10:48 PM   #6
phildela is offline phildela  England
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Watford
Do you know who posted this mod? I don't know why they didn't reclock Left and right data and strobe as well. Also, I don't see how the output Op Amp can work as pin 1 is going nowhere.
  Reply With Quote
Old 14th January 2018, 08:11 PM   #7
lcsaszar is offline lcsaszar  Hungary
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Budapest, Hungary
I built and sketched the mod myself. Since jitter is determined by the latch rising edge accuracy only, I did not find necessary to reclock the data. I used fast SN74S74N, not sure if it is still available. The pinout of OPA627 is standard. The mod works well, in spite of being 14-bit.
  Reply With Quote

Reply


Marantz CD-74 NOS mod problem - Help!Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
marantz pm55 problem piewie Solid State 11 8th October 2014 06:46 AM
Marantz cd5003 problem Roushon Digital Source 10 4th June 2013 06:44 AM
Marantz 2385 problem rntlee Solid State 5 28th March 2013 06:52 PM
Marantz CD6000 Problem billman Digital Source 28 19th December 2008 12:51 AM
Marantz CD6000 Problem poynton Digital Source 2 29th October 2006 03:55 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 12:05 PM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.00%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2018 diyAudio
Wiki