Rotel RCD 855 diagnostics...need help - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 2nd January 2013, 04:34 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2008
Default Rotel RCD 855 diagnostics...need help

Rotel RCD 855 stopped working...flashes an error light, stops playing disc. Currently not spinning up discs and reading TOC.

So I find a thread on here about someone trying to do diagnostics on another 855 with an error.

I was able to absorb enough information that I have successfully used his reference to diagnostic procedures outlined in Philips CD582 manual to figure out how to put my Rotel into service mode and follow to the best of my ability the flow charts they outline for diagnosing problems.

It turns on. The display works. No clicks or pops. I can open and close the tray to load a disc.

Table Of Contents is the first catch...sometimes it was spinning and reading, other times it wasn't. Currently it isn't. and it hasn't since I tried starting the player back up after lunch the other day I believe.

At first I am just trying to toggle through the different service positions to see what happens. I remove the Lid again so I can observe what happens better.

Following the B leg in the service flow chart I confirm the service software is running on the display.

Using the search buttons I am able to move the laser head back and forth along its entire travel...OK radial motor should be good.

I don't have the remote to the player any more, so I can't perform the infra-red test of the photodiodes. To be honest even if I did I don't think I understand the procedure based on the cryptic chart outlining it.

I skip over the photodiodes test and I am able to confirm that the laser appears to be glowing red when I turn off the lights in the room...although faintly. When I toggle with the Track button into the Service 1 position the laser cycles through its focus movement.

I refer back to to the A path on the chart and put together the relevance of the C path tests and there functions. I perform them with and without a disc present in the machine. The results are as follows:

Position 0 gets me display of software code

Position 1 gets me laser activation and focus movement

Position 2 gets me nothing

Position 3 gets me movement of the laser pickup to its outer most point with no disc. With a disc loaded I get noise that sounds like the pickup banging against the end of its travel path and sometimes the error light comes on and I get 03 on the track screen.

I am assuming that it is giving me an error code 3 even though I can't follow the flowchart through to the E position through either the C or E diagnostic path.

The error code 3 description states No lead-in track found and to check CD disc, radial arm position, REdig (Radial Error digital) and Radial error processor.

I suppose not getting any disc movement after toggling to Position 2 is enough to tell me that either the disc motor is dead/dying or part of the circuit that controls it is screwed up?

The No lead-in track could be due to the fact that the motor wasn't spinning the disc...and I tried several high quality discs so a disc problem is not likely. As far as the radial error issues I am not sure what to make of them...as I said the radial motor seems to be moving the pickup properly.

I traced some references in the Philips flowchart (6510, 6511, 6512) to what looks like some transistors in the motor control circuit...and found what looks like a similar circuit in a much less detailed and poorly reproduced copy of a service manual for the Rotel 855.

I'm not sure how to proceed from here. Can I assume the motor is dead? Am I out of luck unless I can find a replacement CDM unit? Or is there other testing that can be done to the motor, its control circuit or something else I may have missed? Any feedback from the experienced here is greatly appreciated.

I should mention that I have only a basic multimeter and electronics skills and understanding. I want to put the work in to try and fix this though. Thanks.

Kevin

Last edited by chromenuts; 8th January 2013 at 01:57 AM.
  Reply With Quote
Old 8th January 2013, 01:46 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2008
Well this sucks. I can't believe no one has any advice to offer on this issue.

I've been searching locally for any vintage players that might contain a CDM4 transport to swap in, but I feel like that is just a partially blind stab at the problem. I'm skeptical about trying one of the pulled CDM4 units from China on flea bay...they don't reference what version CDM4 they are selling, they aren't exactly dirt cheap and I'm not sure if more than one version of the CDM4 is compatible with the player. From what I have read the 855 is supposed to contain the CDM4/19. I decided not to tear it completely apart just yet, so I can't confirm markings as of right now.

I was hoping I could get some guidance on how to do some further testing that would help me eliminate issues with the motor circuit or motor control circuit that they reference in the Philips service manual. I may be completely off in assuming those circuits should be basically the same in the Rotel...tell me I'm wrong or anything for that matter. Some one has been down this path.
  Reply With Quote
Old 8th January 2013, 02:45 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Victoria,TX
Blog Entries: 1
Hi,
I can give you one advice it is to check the IC's around the cables that connect to the motor. Normally all servo motor use a H motor driver to move the motor. You have to look all the IC's around and check for the specs of each one to see if one it is an H driver IC. Other than that follow the connections from the motor and see where the end. Hope this will help you.
  Reply With Quote
Old 8th January 2013, 04:10 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Canada
If CDM4/19 is really the culprit ; get some brand new transport for sale.
__________________
Praudio
  Reply With Quote
Old 8th January 2013, 06:11 AM   #5
josha is offline josha  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Holmfirth, West Yorkshire
Hi,

Have you seen this post? That refers to a blown T103 causing similar symptoms. I did find a service manual here but the qualities not great I'm afraid.

The transistor mentioned is in the bottom middle of the circuit board to the right of U105 - you can just make it out in the service manual!

For the sake of a single PNP BC328 it's probably worth a shot?

Cheers
  Reply With Quote
Old 8th January 2013, 06:41 AM   #6
Mooly is online now Mooly  United Kingdom
diyAudio Moderator
 
Mooly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
This is difficult without a scope.

The disc motor doesn't spin until focus is found on a disc.

CDM4... isn't this the one with the 33uf caps problem on the servo PCB ? You must replace them with the same value of 33uf and not 47uf.
__________________
-------------------------------------------------------
Installing and using LTspice. From beginner to advanced.
  Reply With Quote
Old 8th January 2013, 07:24 PM   #7
Sandor is offline Sandor  Italy
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Milan
A frequent problem in old CDM-4 transports is a worn out pivot plate in the clamp mechanism (piece #52 in the disassembly diagram at page 16 of the service manual).
This little plastic piece must be perfectly flat to allow the movement of a little steel ball (piece #1) in any direction. Use causes an engraving on the surface, where the ball gets locked in. This causes trace skipping and read errors.
That piece has part number 300 40004, but it's likely hard to find. Fortunately you can solve the problem by applying a sticky tape on the worn surface, or sand down the surface to eliminate the pit.
Please pay attention when disassembling the CDM-4, as the small ball easily gets lost...

Last edited by Sandor; 8th January 2013 at 07:48 PM.
  Reply With Quote
Old 9th January 2013, 11:41 AM   #8
poynton is offline poynton  United Kingdom
diyAudio Member
 
poynton's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: A life on the ocean waves when I'm not at home in N. Wales (but I'm not Welsh so no sheep jokes!)
Quote:
Originally Posted by Mooly View Post
This is difficult without a scope.

The disc motor doesn't spin until focus is found on a disc.

CDM4... isn't this the one with the 33uf caps problem on the servo PCB ? You must replace them with the same value of 33uf and not 47uf.
My first thought also ...!!

This cd player uses a Philips board as well so the caps in question are under the cd mechanism.

As Mooly says, use the same value and also the same type not exotic types eg. Oscon, Cerafine etc.

Andy
__________________
If it ain't broke, break it !! Then fix it again. It's called DIY !
  Reply With Quote
Old 10th January 2013, 03:23 AM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2008
Thanks guys...I knew I would get something to run with on here.

No Josha..I hadn't seen the post on the 955...and I thought I had been pretty thorough...thanks!

That is the same Rotel manual I was able to find online...at least its something.

The issue with T103 in the Rotel schematic seems to correspond with the diagnostics flow in the Philips manual. They indicate examining 6510,11,12 when you don't get spin up of the disc.

As I mentioned I noticed the circuit layout seems to correspond between the Philips manual detail of the motor control circuit illustrated and the circuit in the Rotel manual that includes T103.

I will attempt helping the disc during the search for the TOC for giggles...although I think I may have already tried that. Then take a look at T103 and the caps on the servo PCB if I can figure that out. Thanks.

Kevin
  Reply With Quote
Old 10th January 2013, 12:51 PM   #10
WAR415 is offline WAR415  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2008
Default Rotel RCD-855

If all else fails then I have a few original working CDM 4/19's on hand. I sold a couple of them on u-pay without the bull crap "item not as described" which happens frequently.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rotel RCD-855 stopped working Mr DNA Digital Source 5 26th November 2009 07:26 PM
Universal Remote for Rotel RCD-855? pjanda1 Digital Source 2 13th December 2007 02:07 PM
Rotel RCD 855 Schematic P Howard Digital Source 0 18th May 2004 08:40 PM
Rotel RCD 855 tonitze Digital Source 16 30th June 2003 02:58 PM
Rotel RCD-855 users ashok Digital Source 1 5th August 2002 05:53 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:41 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2