Sony CDP-502ES II Watch out for the gloop? - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12th December 2012, 09:40 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2008
Exclamation Sony CDP-502ES II Watch out for the gloop?

Hi all,
I just got hold of a Sony CDP-502ES II and imho it dusts alot of modern cd players not just in sound but in build quality, these Sony's were built to last, I dont reckon the big companys could even afford to make em like this nowadays.
Anyhow I'll get to the point having bought a few bits and bats of old Sony gear, most recently a TA-F55, I like to pop the top off and check bias and the likes, however whilst inside the F55 I happened to notice the stabilizer glue around some caps and cables had gone dark brown, it was also touching component legs and a few wire jumpers, well the wire jumpers looked to have corroded, so I was in with the meter checking the jumpers were ok, Further poking about around the stabilizer compound now realizing I'm getting readings between that and the wire jumpers, not good!! especially in am amp, no wonder the bias was jumping around erratically.
This stabilizer glue is(was) also around caps, resistors & wire jumpers in the CDP-502 it too had gone conductive?
It seems like with age this nasty stabilizer "GLOOP" goes hygroscopic/Conductive!! my advice is remove all traces of it before it does any permanent damage.
Having removing it from the amp, It certainly must have been causing a problem as i could now set the bias without it jumping from one extreme to the other.
It could be snake oil but the 502 just sounds better without the nasty gloop too.
Take care of your old Sony's and remove the "GLOOP" !!!

MERRY CHRISTMAS EVERYONE
  Reply With Quote
Old 13th December 2012, 12:59 PM   #2
Mooly is online now Mooly  United Kingdom
diyAudio Moderator
 
Mooly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
It is (or was) an industry wide problem I'm afraid. Tuner drift in many a TV and VCR was attributable to this type of glue.
__________________
-------------------------------------------------------
Installing and using LTspice. From beginner to advanced.
  Reply With Quote
Old 18th January 2013, 07:24 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: May 2009
Location: New Zealand
Indeed. I have a CDP-502ES II as well. It had suffered the same corrosive brown glue problem. A couple of component legs had been eaten completely away.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sony 502ES CDP Modding. Raymond Digital Source 4 23rd February 2011 06:06 PM
Sony CDP 68 or CDP 750 Clone searchlight Digital Source 1 7th December 2010 09:27 PM
Sony CDP-D500 & CDP-2700 audiobot Digital Source 2 20th December 2009 12:44 PM
Sony CDP-337ESD v Sony CDP-X33ES which is best? eldarvanyar Digital Source 0 10th January 2008 12:04 PM
WTB: SONY CDP-X3000ES or CDP-X5000ES cartman Swap Meet 0 18th April 2007 07:16 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 02:57 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2