CD60 problem - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 26th September 2003, 10:15 PM   #1
guido is offline guido  Netherlands
diyAudio Member
 
guido's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: diepe zuiden
Question CD60 problem

Well,

Thought 4 players would be too much, but...

Picked up a CD60 (marantz) for 15 euro. Playing and not one scratch on it..... No work done inside too.

However, there is a catch: the guy said it would stop or give problems when it played for a while. Not experienced that yet.

However, there are three parts of the display flickering from the part used when recording to cassette (all the time during normal playing): the A,B and text above. Randomly flickering.

Also the first digit of the minutes has some segments flickering.
Now and then some other digits flash on for a milisec.

Well, i did the obvious: resoldered both controllers and the display. Also the ps regulators. Still the same.

The guy who sold it brought it for repair. Told him it was one of the controllers (could well be, there is not much else which can be broken).

Anyone:
- seen this before?
- has a service manual/schematic?
- has a spare controller (dont lauch, picked up one for my 650)
maybe even CD50

Seems the main pcb is equal to my cd40, only opamps differ (5532 instead of lm833 IIRC). And the motorpot is extra.

So i tried the obvious: swap the fronts. But that did not work.
Communication between main and display controller must be different in 60 than 40.

This thing is perfect for my dac (transformers ordered). much more room than my 650. And i have plenty of cdm4's. 2 second hand an 3 from pollin (Till did not get all :-)

Going on hols for a while, maybe i wont react here soon.

Thanx in advance,

GuidoB (!=GuidoT)
__________________
GuidoB
  Reply With Quote
Old 26th September 2003, 10:20 PM   #2
guido is offline guido  Netherlands
diyAudio Member
 
guido's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: diepe zuiden
Eh,

I meant that the guy brought it for repair somewhere and that they told him it was one of the controllers. He found it too expensive to get the controller replaced. Then he sold it to me.

And i meant that i could maybe even use cd50 parts. Display is equal, just some features less i wont use anyway.

Getting late,

GuidoB
__________________
GuidoB
  Reply With Quote
Old 27th September 2003, 08:12 AM   #3
Bricolo is offline Bricolo  France
diyAudio Member
 
Bricolo's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Grenoble, FR
Does it look like my CD62, internally?

Marantz CD62 service manual
  Reply With Quote
Old 29th September 2003, 03:12 PM   #4
guido is offline guido  Netherlands
diyAudio Member
 
guido's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: diepe zuiden
Think it is different after the 7310, i have the 7220 and 1541 behind it. But the controller 'talks' to the 7310, so that part and the front part might be quite similar. If you have anything on it, i would be interested.

Thanks,

GuidoB
__________________
GuidoB
  Reply With Quote
Old 29th September 2003, 07:35 PM   #5
Bricolo is offline Bricolo  France
diyAudio Member
 
Bricolo's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Grenoble, FR
Quote:
Originally posted by guido
Think it is different after the 7310, i have the 7220 and 1541 behind it. But the controller 'talks' to the 7310, so that part and the front part might be quite similar. If you have anything on it, i would be interested.

Thanks,

GuidoB

Does it have the same 2 boards topology?
  Reply With Quote
Old 30th September 2003, 03:28 PM   #6
Banned
 
Join Date: Mar 2003
Location: Lisbon, Portugal
Hi Guido.
It can be a display problem.
Those fluorescent displays are not ethernal.
If you have a spare cd player with exactly the same display (even if the control circuitry is different) you may give it a try.
  Reply With Quote
Old 30th September 2003, 09:15 PM   #7
Bricolo is offline Bricolo  France
diyAudio Member
 
Bricolo's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Grenoble, FR
Yep; I also thought about this
On some of my old (5-10 years) sutff that uses VFDs, some characters or some bars aren't as luminous as the others. I can't tell if they are the most of the less frequently used ones, but some are clearly less luminous.
Maybe flickering is the next stage, before self distruction. I hope not
  Reply With Quote
Old 19th October 2003, 09:00 PM   #8
guido is offline guido  Netherlands
diyAudio Member
 
guido's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: diepe zuiden
Yeeeeeeeeeeessssssss!

I talked to some people who work here at philips (heerlen) were they design displays (mostly lcd). They said that such a display works or it does not (the segments that is).

So i looked a bit further and found that the display is controlled by a telefunken chip: the U3090. And that the controller in my cd40 is also this 3090. So i took the chip out of the cd40 and into the cd60: it solved the problem.

So in the end i got a cd60 for ~45 euro's, cause that is what i paid for both players. And the cd60 looks like it came out of the box only yesterday. No scratches or anything.

i'm happy!

GuidoB
__________________
GuidoB
  Reply With Quote
Old 17th September 2004, 06:20 AM   #9
Fin is offline Fin
diyAudio Member
 
Fin's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: -
Default More CD60 Display Problems

Quote:
Originally posted by Bricolo
Yep; I also thought about this
On some of my old (5-10 years) sutff that uses VFDs, some characters or some bars aren't as luminous as the others. I can't tell if they are the most of the less frequently used ones, but some are clearly less luminous.
Maybe flickering is the next stage, before self distruction. I hope not

I picked up a CD60 on eBay for AUD$72 = 42 Euro. It seems to be in quite good condition - plays CD's, CDR's and CDRW's. Probably doesn't look as good as Guido's as it has a few scratches here and there. The inside looks good and hasn't been worked on.

The only functional problem I can find with it is also a display problem. The left side of the display is less intense or luminous than the right side. There is a gradual increase in brightness from left to right.

Does anyone have ideas about this display or is it time to replace it (or turn it off completely)?
__________________
Regards
Fin
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Marantz...CD50...CD52...CD60.... Lyra Digital Source 17 12th February 2009 10:27 AM
Cheap "USB DAC" M-Audio Transit + Marantz CD60 lucpes Digital Source 10 11th February 2009 10:34 AM
any cd60 schematic on PS, laser/focus drive & dac prtion? tbklbl Digital Source 2 28th November 2003 12:51 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 06:12 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2