Just bought a Marantz CD63 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 14th December 2010, 05:19 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Essex
Default Just bought a Marantz CD63

Its been a good few years since I bothered with my Hi-Fi system preferring the ease and compact design of a Sony home surround system. My original system has been in storage for some 8 or 9 but I have now done away with the Sony and rigged up my old system again. I forgot how good it sounded and although the wife is not over keen its set up and here to stay. My main problem was my cd player, I had been using a dvd player in the system to play my cd's and movies but decided I would like a dedicated cd player instead. After much reading of reviews on cd decks I plumbed for a 2nd hand Marantz CD63. My decision to go with the Marantz was because I had read all the different upgrades that could be done on this machine and the good reviews I had also read. I managed to buy one for 14 from a chap that had used it as part of what looked like a very nice system. I bought it untested but realised as it had been in storage for 8 years there was every chance it would not work properly. As this was going to be my first plunge into upgrading a cd player I felt 14 would not be missed if it turned out to be a dud or I made a major error whilst doing the upgrades.
First questions please.
The Marantz turns on and lights up, the cd draw opens but makes a grinding noise. When I put a cd in and close the draw it makes the same grinding noise and the words disc light up in the window. It does nothing else. Could this be a case of dirt and dried out oil in the mechanism along with a dirty laser lens all being caused by it being in storage. I would like to clean the lens and mechanism and re oil the parts that need doing just to see if this will make it work before I try doing some upgrades. Is there a service manual for the cd63 and are the parts that need cleaning easy to get to.
Thanks in advance for any advise and help.
  Reply With Quote
Old 14th December 2010, 05:48 PM   #2
Thomo is offline Thomo  United Kingdom
diyAudio Member
 
Thomo's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
It could well be muck and dust, give it a good clean out with a paintbrush and clean the laser with some ipa (alcohol) and a cotton bud. Very gently.

Service manual can be found on Ray's site here:

Ray's Audio Page

Cheers, Lee.
  Reply With Quote
Old 14th December 2010, 08:04 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Essex
Thanks Lee, the service manual will help. I have cleaned the runners on the draw mechanism and lightly cleaned the lens, the grinding noise has 95% gone but still the cd will not load. When I close the draw loaded with a cd it spins a few times and then stops, the display still reads disc. There is a little belt at the front of the mechanism that feels quite slack could this be a problem or could it be the lens.

Thanks, Den.
  Reply With Quote
Old 14th December 2010, 11:09 PM   #4
poynton is offline poynton  United Kingdom
diyAudio Member
 
poynton's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: A life on the ocean waves when I'm not at home in N. Wales (but I'm not Welsh so no sheep jokes!)
Don't worry too much about the belt.
If the drawer was not shut correctly, the disk would not spin.

Almost all the CD players I've seen which use the cdm12 loader, have had drawers that squeal when opening and closing. The only solution was very careful cleaning and lubricating. Sometimes swapping parts also cured the noise. Cheap plastic construction !!!!

The disk spinning as you described is a good sign.
When you have downloaded the manual off Ray's sight, run the diagnostics and let us know the results.


Andy


.
__________________
If it ain't broke, break it !! Then fix it again. It's called DIY !
  Reply With Quote
Old 15th December 2010, 12:23 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Essex
Well being a new member I have to wait a while for my posts to be passed by the mods before they appear on the forum so I jumped the gun and dismantled the carrier and lens. Andy then posted a reply that said run the diagnostics. With the carrier and lens already out of the machine the diagnostics check was a no no. At least this gave me a chance to clean the lens and runners properly and as this was the first time I have taken something like this apart it was good experience. This morning I put it all back together and plugged it back in to do the diagnostic check but thought I would give it another spin first. The disc began to spin and the display showed track one was playing. I tried several CD's and every now and then a few seconds into the track the music would stop. This happened on a few CD's at different points on the CD. I have managed to get a few CD's to play all the way through but it is a bit temperamental. Maybe the lens needs more cleaning, would a dedicated cleaning CD make much of a difference or is it time to replace the lens.

Thanks, Den.
  Reply With Quote
Old 17th December 2010, 08:24 PM   #6
poynton is offline poynton  United Kingdom
diyAudio Member
 
poynton's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: A life on the ocean waves when I'm not at home in N. Wales (but I'm not Welsh so no sheep jokes!)
Sounds like the track needs cleaning some more.

The grease is notorious for going hard and this can cause skips etc.

The track should be regreased very very thinly using a light grease. ( There is an approved type)


Andy
__________________
If it ain't broke, break it !! Then fix it again. It's called DIY !
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with Marantz CD63 - Need help Ruach Digital Source 10 22nd April 2013 03:07 AM
Help! Marantz CD63 dead! wyman Digital Source 2 23rd April 2009 07:27 PM
Marantz CD63 and Headphones Megamicron Digital Source 5 25th January 2009 12:02 AM
Marantz CD63 palucca Digital Source 3 27th September 2008 11:10 PM
Marantz CD63 TWEAKing ManUtd Digital Source 2 28th September 2003 10:47 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:35 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2