Twisted Pear S/PDIF WM8804 Transceiver Module on TDA1541A problem - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 27th November 2010, 10:14 AM   #1
diyAudio Member
 
dvb projekt's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Willich, Germany
Blog Entries: 37
Send a message via Skype™ to dvb projekt
Default Twisted Pear S/PDIF WM8804 Transceiver Module on TDA1541A problem

Hi to all,

i would use the WM8804 to convert the S/PDIF to I2S (16bit). The I2S should feed my TDA1541A NOS DAC.

Unfortunately i have no sound output , independent if i set the I2S to 16 or 24 bit (AIFCONF0 1 or 0).

Malka07 use the same DAC pcbs from me and have also no luck.

The connections are as follows:

LRCLK to TDA Pin1
BCK to TDA Pin2/4
Data to TDA Pin3.

Can someone help?


With my Teradak X2 USB to I2S converter, everything works fine!

Best regards,
Oliver
__________________
Reference TDA1541A DAC project PCBs / Tube-I-zator PCB / SSHV-Shunt PCB
Stock status in my Blog

Last edited by dvb projekt; 27th November 2010 at 10:18 AM.
  Reply With Quote
Old 27th November 2010, 11:14 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2010
Send a message via Skype™ to Koen Smeets
Is there any output on the pins of the WM8804? Check for a LRCLK (pin15) at least.

Also, note that the datasheet has an example for 16-bit right-justified audio, not I2S. This bit me once trying to use a WM8805...

I don't know the twisted pear board sufficiently well to be of any other advice.

Good luck!
  Reply With Quote
Old 27th November 2010, 04:29 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2009
Hi Oliver,

I've checked my setup(TP 8804 into TDA1541a NOS) and had a look at the TDA data sheet and it looks like pin27(OB/TWC) on the TDA has to be pulled high(connected to pin28/VDD/+5v) to allow it to accept multiplexed two's complement/I2S input. Might be worth checking in your setup.

Regards
Cornelius
  Reply With Quote
Old 28th November 2010, 07:17 AM   #4
diyAudio Member
 
dvb projekt's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Willich, Germany
Blog Entries: 37
Send a message via Skype™ to dvb projekt
Hi Cornelius,

thanks for the advice, but it is on the +5V line.

Best,
Oliver
__________________
Reference TDA1541A DAC project PCBs / Tube-I-zator PCB / SSHV-Shunt PCB
Stock status in my Blog
  Reply With Quote
Old 28th November 2010, 12:38 PM   #5
io is offline io  Hungary
diyAudio Member
 
Join Date: May 2006
Location: Hungary
I2S 16bit
Attached Images
File Type: jpg I2s.jpg (15.5 KB, 599 views)
  Reply With Quote
Old 28th November 2010, 03:25 PM   #6
diyAudio Member
 
dvb projekt's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Willich, Germany
Blog Entries: 37
Send a message via Skype™ to dvb projekt
Thats the settings we use. On both 24Bit & 16Bit I2S no sound

Click the image to open in full size.
__________________
Reference TDA1541A DAC project PCBs / Tube-I-zator PCB / SSHV-Shunt PCB
Stock status in my Blog

Last edited by dvb projekt; 28th November 2010 at 03:40 PM. Reason: Setting picture added
  Reply With Quote
Old 28th November 2010, 05:47 PM   #7
io is offline io  Hungary
diyAudio Member
 
Join Date: May 2006
Location: Hungary
hi

I am using WM8805, WM8742, but I think this should be good to 8804

WM8804--TDA1541
16bit I2S hardware

1--H
2--L
3--L
4--L
5--Unlock(3v3-10k-led)
6--
7--3V3+
8--AGND
9--
10-Xtal
11-Xtal
12-Data out
13-
14-Bclk-out
15-LRck-out
16-
17-
18-DGND
19-3V3+
20-Spdif-IN
  Reply With Quote
Old 28th November 2010, 07:47 PM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2010
Send a message via Skype™ to Koen Smeets
Can you please confirm there is at least LRCK signal? (if you have oscilloscope, that is). If you don't have oscilloscope, simply measure DC from LRCK to GND and report back. Measure DC with and without music playing.

Also, what are the status LEDs saying? All off?

Last thing which comes to mind: is the DAC powered from the same supply? If not, you might need to also connect the GNDs of the 2 boards?
  Reply With Quote
Old 28th November 2010, 10:24 PM   #9
Malka07 is offline Malka07  England
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2009
Quote:
Originally Posted by Koen Smeets View Post
Can you please confirm there is at least LRCK signal? (if you have oscilloscope, that is). If you don't have oscilloscope, simply measure DC from LRCK to GND and report back. Measure DC with and without music playing.

Also, what are the status LEDs saying? All off?

Last thing which comes to mind: is the DAC powered from the same supply? If not, you might need to also connect the GNDs of the 2 boards?
Hi and thanks for your help.

I have the same dac as Oliver(Dvb-projekt) and am also having the same problem. I dont have an oscilloscope, but i measured dc from LRCK to GND with and without music playing and both times i got 1.64v.

All LEDs are green when a coax cable in connected to the dac regardless of if music is playing or not. If the coax is disconnected then all lights are red except non audio which remains green.

I have Gnd on my Twisted Pair board connected to Gnd on the dac board.

Pictures of the dac can be seen in this thread along with Board layouts etc...maybe that will help too.

"Reference" TDA1541A DAC with I2S-BUS architecture

Page 1 shows the board layouts....and page 31 onwards, are pics of my dac with the problems im having.

Thank you all, for your kind help...i really would like to get to the bottom of this, and im sure Oliver would too.

Alon
  Reply With Quote
Old 29th November 2010, 05:26 AM   #10
diyAudio Member
 
dvb projekt's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Willich, Germany
Blog Entries: 37
Send a message via Skype™ to dvb projekt
Alon,

ive got an advice from John (ecdesigns) to our problem.


Quote:
Hi Oliver,

It seems highly unlikely that a batch is not working.

WM8804 typical supply voltage equals 3.3V. The I2S attenuators you are
using are designed for 5V TTL levels only. This could also explain why
there is no sound with this particular module.

You could temporarily remove / bypass the I2S attenuators to see if
this is causing the problems. This could be done easiest by bypassing
the series resistors for DATA, BCK and WS.
I could test it this evening. Perhaps your are able to test this earlier.

__________________
Reference TDA1541A DAC project PCBs / Tube-I-zator PCB / SSHV-Shunt PCB
Stock status in my Blog
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: Twisted Pear Audio S/PDIF and Metronome matthewm Swap Meet 15 11th August 2010 06:46 AM
FS: Twisted pear audio Dual COD DAC and WM8804 S/PDIF free2dev Swap Meet 4 24th July 2010 12:43 AM
Twisted Pear IVY II module (built) n_maher Swap Meet 3 6th February 2010 11:21 AM
FS: Twisted Pear Audio S/Pdif receiver orthoefer Swap Meet 2 17th January 2010 04:47 PM
Twisted Pear - S/PDIF 4:1 MUX/Receiver Module (new, unused) n_maher Swap Meet 3 19th February 2009 04:57 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 07:44 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2