Arcam alpha plus cd player help - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 2nd March 2009, 02:04 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2009
Default Arcam alpha plus cd player help

Hi, I have a Arcam alpha plus cd player that is no longer picking up the cd.
The laser is still working and so is the focus and tracking. It looks to me like it isn't receiving.
Can anyone help diagnose this and does anyone have a service manual they could email me?
Thanks.
  Reply With Quote
Old 2nd March 2009, 02:46 PM   #2
poynton is offline poynton  United Kingdom
diyAudio Member
 
poynton's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: A life on the ocean waves when I'm not at home in N. Wales (but I'm not Welsh so no sheep jokes!)
Contact Arcam for the manual.

What exactly are the symptoms?

How did you check the laser etc.?

Andy
__________________
If it ain't broke, break it !! Then fix it again. It's called DIY !
  Reply With Quote
Old 2nd March 2009, 08:50 PM   #3
amc184 is offline amc184  New Zealand
diyAudio Member
 
amc184's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Christchurch
I have an Alpha +, and I have the service manual, PM me your email address and I'll send it.

How did the problem happen, did it suddenly stop working, or did the problem get worse over time? Has the player been recapped at all? If it hasn't, then this would be the first thing I might look at, as the player must be at least 15 to 20 years old.
  Reply With Quote
Old 3rd March 2009, 02:46 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2009
Thanks for the replies, I just received the service manual from Arcam, great service.
The player just stopped working, won't read the cd at all.
I replaced all the 33uf with 47uf and this made no difference, I'll adjust the focus and laser today now I have the specs.
The laser is working I clean see it light up.
When you press play the cd stutters for quarter of a turn then spins up briefly and stops. And displays error with the 8cm disk on the display.
Thanks.
  Reply With Quote
Old 3rd March 2009, 02:46 AM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2009
Just an update.
I adjusted the laser and focus these were still spot-on.

I ran the service mode and Error 07 came up which is "subcode error during play" Check HF.

This player has had a Trichord jitter clock fitted http://www.trichordresearch.com/cdupgrades.html

It must be receiving something from the laser because if I cover the lens the cd spins up, uncovered the cd rotation just sits stuttering.

Thanks.
  Reply With Quote
Old 9th March 2009, 08:05 AM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2009
Hi all,
I just replaced all the electrolytics, but have had no luck it looks like the TDA8809 chip is the problem but I can't find one locally (Australia).
If anyone else has any suggestions as I might be barking up the wrong tree blaming the TDA8809.
Thanks.
  Reply With Quote
Old 10th March 2009, 07:49 AM   #7
amc184 is offline amc184  New Zealand
diyAudio Member
 
amc184's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Christchurch
I can send you one, but you'd want to be fairly sure that the TDA8809 was at fault. What made you think that, is the swingarm not tracking correctly?
  Reply With Quote
Old 10th March 2009, 08:47 AM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2009
Quote:
Originally posted by amc184
I can send you one, but you'd want to be fairly sure that the TDA8809 was at fault. What made you think that, is the swingarm not tracking correctly?
Thanks, but I just ordered one on ebay from uk.
I'm not certain that it is faulty, but I can't see how I can test it. And (in test mode) the error I get is err 03 which points to the TDA8809. I know I said earlier that the error was 07 but the disc was still spinning when it gave the error. Error 03 is the only one that comes up if the disc is still.

If you have any suggestions on what else I could check, please do.
  Reply With Quote
Old 10th March 2009, 10:19 AM   #9
amc184 is offline amc184  New Zealand
diyAudio Member
 
amc184's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Christchurch
Does the radial arm move freely? By freely, I mean with a tap it should move through it's full traverse a couple of times, bouncing off the end stops. If it doesn't, that might be your problem. The arm should move with almost no resistance.

I had a Marantz CD 52 mk2 where during transport a magnet in the arm drive shifted, causing friction in the arm. The swingarm would still traverse, but not as freely as normal, and that was enough to stop the player working.
  Reply With Quote
Old 10th March 2009, 10:53 AM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2009
Yes, the arm moves very freely, no resistance at all.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Arcam Alpha 5 Plus CD Player. Umberto Digital Source 18 10th October 2009 11:47 AM
spare part Arcam Alpha 5 cd player paul_g Digital Source 7 3rd September 2006 09:06 AM
Arcam Alpha 5 cd player paul_g Digital Source 5 21st December 2005 10:55 PM
Anyone installed a TentLabs XO on an Arcam Alpha 5 Plus Player dewdrop Digital Source 13 29th March 2004 06:18 PM
Arcam Alpha 5 CD Player paulcurrie Digital Source 0 31st January 2004 12:47 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 04:29 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2