Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12th February 2009, 02:08 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Newcastle, Australia.
Default How to connect diyparadise i/v stage to tda1541A

Hi......I have completed a tda1541a nos dac kit ( analogmetric )....all voltages have been checked and are spot on.I am not using any op-amps after the dac , but instead the diy paradise i/v stage, which I believe is optimised for the tda 1543 dac ?.
I am using a squeeze box 3 as source.When I turn on the dac ....I just get hiss and no music....as I turn the gain up the hiss goes up, but still no music. One funny thing I have noticed as that when i change stations on the sb3 it goes dead quiet, then when it locks on the new station....hiss again!.
The outputs from the dac seem ok, as I temporarily connected one 50 ohm to gnd and one 50 in series before a 20uf blocking cap at the output rca connector. I got music in both channels, altho low in volume.

thanks
__________________
" I love cats....but I couldn't eat a full one. "
  Reply With Quote
Old 12th February 2009, 08:34 AM   #2
Katapum is offline Katapum  Europe
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Europe
You I´ll have to build an output stage:

Passive -> TDA – I/V resistor – output stage or active -> TDA - diyparadise i/v stage
  Reply With Quote
Old 12th February 2009, 12:53 PM   #3
ccschua is offline ccschua  Malaysia
diyAudio Member
 
Join Date: May 2008
U have to connect pin 13 of CS8412 to ground. And then bend the pin 9 of 74HCT4040 ( so that it does not sit inside the socket).

try listen again.
  Reply With Quote
Old 12th February 2009, 02:09 PM   #4
jonners is offline jonners  United Kingdom
diyAudio Member
 
jonners's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Cheltenham
I believe the diyparadise I/V is this one: http://www.diyaudio.com/forums/showt...018#post323018

Unfortunately you can't use it because the TDA1541A needs to see 0V DC at its output.

An alternative would be this: Simple I/V for TDA1541

Hope this helps.

John
  Reply With Quote
Old 12th February 2009, 06:31 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Newcastle, Australia.
Default Thanks guys

...thanks for all the suggestions.... I will work out the most suitable and report back.....I didn't realise the tda1541a was so "fussy" about what it drives....this is a steep learning curve for me.

Paul
__________________
" I love cats....but I couldn't eat a full one. "
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anybody know how to connect the DIR9001 with a TDA1541A in a non-os dac ? gaetan8888 Digital Line Level 22 6th March 2011 09:28 PM
Another I/V stage for TDA1541A Sandor Digital Source 1 6th December 2006 07:09 AM
MISSION PCMII analogue stage board connect? Chayaphat Digital Source 0 8th November 2005 11:13 AM
Amplifier design: how to connect a stage with the next one? Bricolo Solid State 8 27th February 2005 07:05 PM
how to connect the TDA1541A to the DF1706 ?? weissi Digital Source 13 12th June 2003 09:53 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 11:01 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2