Arcam alpha 7 CD - replaced laser but still skipping.. - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th November 2007, 07:53 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2007
Default Arcam alpha 7 CD - replaced laser but still skipping..

HI
After reading this excellent forum I ordered a replacement for my KSS-240A (it was a compatible NKS-240A as could not find a KSS). Its fitted and things seem *slightly* better but the damn thing still skips at the start of CDs. I guess it could be a motor issue, but does that explain why it usually only happnens at start of discs??

Anyway, lets assume it is the motor! Where can I get a new/used transport as my local Arcam dealer doesn't seem interested in repairing it and much rather I spent 900 on a new Arcam CD!!
  Reply With Quote
Old 24th November 2007, 10:42 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2006
Go to dalbani.com & search "KHM2401AA" and see if that looks like the right sled/platter motor set. If it is, it's darn cheap. It certainly sounds like your platter motor is the problem, with very little doubt.
  Reply With Quote
Old 25th November 2007, 02:22 AM   #3
MJW is offline MJW  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
Default Arcam 7

Hi Derek, sad to here of the problems. Below is a source for your actual lazer mech, although It may be a possible servo problem not the mech.
If you try to replace again with kss-240 give the whole of the rail assembly a clean down with alchohol and add the finest of dabs of atf oil or a fine machine oil.
You may want to consider buying another machine like yours on e-bay. It will assist you no end in tracing faults if you have a machine in working order as a reference. You can swap and change to pin down the problem. You then have a source of spares for the future etc. It's cheaper than buying a new player for 900 that you may not like as much anyway.
An arcam Delta 70.2 is better than a new arcam, especially with a few simple mods.
Here are the links:

kss-240

http://www.ersatzteil.justone-schnep..._kss_240a.html

e-bay:

http://cgi.ebay.co.uk/ARCAM-ALPHA-7-...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.co.uk/ARCAM-ALPHA-7-...QQcmdZViewItem



Hope this helps. I'd just buy another if you like it.
  Reply With Quote
Old 25th November 2007, 10:37 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2007
Hi thanks for swift responses to my query!

I'm not too hot on electronics so limited to swapping parts mostly so the idea of getting an Ebay item is a good one. I'll check what work is required to swap out the motor as thats pretty much as far as I can go without swapping the whole tray/mech.

On that subject can anyone advise on where I start looking for one a new tray/mech (and approx price i should pay) if my Ebay search doesn't come up with anything?

For info my problem is very similar to this NAD issue
Skipping NAD 5000 CD player

Cheers
Derek
  Reply With Quote
Old 25th November 2007, 03:55 PM   #5
mickie is offline mickie  Germany
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Berlin
hi,
maybe the flex-cable between laser and drive is "worn out"? I'd try to replace that first, if you can get one...a faulty connection between laser and drive-board may also cause skipping.
Is the motor/drive heavily vibrating while playing? I've had this in my Rega Planet once, due to defective motors i assume.
Cheers,
mickie
  Reply With Quote
Old 25th November 2007, 06:53 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2007
Thumbs up MUCH BETTER!

Ok today I have taken the mech out and as suggested popped a spot of lube (some excellent ZX1) in the motor, arm, etc.

It seems to have improved things even more. Its not 100% but is OK 90% of the time which is a BIG improvement.

Now here's an odd thing - not wanting to stry too far off topic - It sounds more.. well.. bright and deep. Sort off like the mid-range has reduced if that makes sense? Could that be my old laser v the new one. I assume its all digital to the motherboard so am confused by the fact it doesn't seem to sound the same as I've only touched the digital bits in the cd mech!

All suggestions welcome as to why!

Finally a BIG THANK YOU to all who have helped me get this far!
  Reply With Quote
Old 29th June 2010, 11:32 AM   #7
Banned
 
Join Date: Nov 2006
Location: Torpoint
In the early days of Philips CD mechanisms the ribbon cable between the transport and the laser assembly would become "work hardened". This was almost impossible to detect but the stiffening was sufficient to cause the juddering and skipping that you are decribing. I would replace the ribbon cable.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Replacing Sony KSS-240a laser in Arcam alpha 7 CD kora Digital Source 91 10th January 2014 09:19 AM
Best arcam alpha 5 plus mod jutter Digital Source 2 25th January 2009 11:42 AM
Technics SL-P990 Skipping- Laser adjustment? matski Digital Source 15 11th July 2007 08:07 AM
arcam alhpa 5 cd player skipping alex100 Everything Else 0 12th June 2007 04:35 PM
Arcam Alpha 7SE trwh Swap Meet 0 14th July 2004 10:27 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:39 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2