Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Digital Line Level DACs, Digital Crossovers, Equalizers, etc.

MAPLIN / LINDY DAC problem with TOSLINK from HDMI
MAPLIN / LINDY DAC problem with TOSLINK from HDMI
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 4th July 2018, 11:24 AM   #1
rmaudio is offline rmaudio  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Brighton
Default MAPLIN / LINDY DAC problem with TOSLINK from HDMI

Hi all. Looking for ideas here:
I picked up a couple of DACs and a HDMI Audio Extractor via the Maplin clearance.
So it's basically
a) a rebadged LINDY DAC
https://www.lindy.co.uk/downloads/145769550420376v2.pdf

b) what looks to be the same as the inexpensive Fiio DAC (D03K IIRC)

c) Maplin HDMI Audio extractor - to Analogue RCA / TOSLINK (with HDMI thru)

Testing is all good EXCEPT with HDMI from a tablet (HUDL2) into the HDMI extractor : TOSLINK out into 'LINDY' DAC gives no sound.

Same TOSLINK signal into 'Fiio' DAC works as expected.

HDMI Extractor RCA outputs work fine.

So looks like problem with 'LINDY' TOSLINK input -
BUT it works fine with different TOSLINK source (to be specific SPDIF signal from SSL Mixtreme DSP Audio card in PC via Co-Ax to TOSLINK converter widget) This tested at upto 96kHz.

Both DACS spec'd to work upto 192kHz on TOSLINK. (fyi LINDY USB limited to 96kHz)
Same TOSLINK cable in both cases.
Same RCA leads used - just switched from respective RCA outputs of all three units.

I did wonder if HDCP related. Got HDMI splitter which is supposed to 'strip' HDCP but no difference.

So basically the 'LINDY' DAC is ignoring the same TOSLINK signal from the HDMI extractor that works with the 'FiiO' but it is okay with a different TOSLINK signal.

Is it likely simply down to 'Signal Strength' or am I missing something.

fyi I am well versed in SPDIF / TOSLINK / Optical as I used to develop audio electronics. But I am not really conversant with HDMI - eg at what sample rate will the TOSLINK from the Audio Extractor run. Is it set by the HDMI or the Audio Extractor ?

Thanks for reading :-)
  Reply With Quote

Reply


MAPLIN / LINDY DAC problem with TOSLINK from HDMIHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Maplin MOSFET amp DC offset problem ivanlukic Solid State 21 14th June 2018 03:18 PM
Maplin 100W mosfet amplifier - power supply problem HBrunt Solid State 32 3rd December 2013 07:11 AM
TOSLINK Receiver (TORX147) Problem sakibnaz Digital Line Level 11 30th January 2012 08:40 PM
HDMI Audio Return to Toslink soupensu Everything Else 0 27th November 2011 02:33 PM
HD600B Problem with HDMI and S/PDIF giulianodes Digital Source 0 21st July 2011 06:34 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:59 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.00%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2018 diyAudio
Wiki