Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Class D

Class D Switching Power Amplifiers and Power D/A conversion

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 3rd July 2005, 11:54 PM   #31
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: Houston
Default Low bass problem found in my system.

My issue with the bottom end ended up being elsewhere. My preamp is balanced out only and uses homemade interconnects to convert it to single ended.
In my haste to make a new pair the + and - got swapped in one. The imaging was bad and center fill mucked up. But the real issue was the bass was rolling off. Deep bass seems to cancel when one driver is moving out as the other moves in.
Now my battery powered, mono'ed SI has fine low end response. I expected it to be this way from the start.
The ideas that it was lack of current had me looking inside the amp. But the 2 batteries and the caps should slam much more juice than my 15 ohm, 100 dB efficient speakers can take.
I tried another amp that needed different interconnects and since it had good strong low bass thought it was the T amps sonic signature. I had just about given up on the T amps as serious audio toys.

George
  Reply With Quote
Old 5th July 2005, 06:11 AM   #32
diyAudio Member
 
sx881663's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: so. ca.
Default Phase inversion

George,
In my younger days I had a decent setup and liked to show it off. I had done extensive upgrades to about every thing including the speakers. I had recently made acquaintance with a speaker designer and invited him over for a listen. He sat there with a rather puzzled expression on his face and calmly told me how much better it would sound if the tweeters weren’t out of phase, rather embarrassing. Wow what a change when I found the screw up and fixed it. Been there done that!
Been reading how some have found the inductor upgrades are very significant. Yours must have a sweet sound with those inductors you are using.
Roger
__________________
Happiness is being owned by a cat
  Reply With Quote
Old 7th July 2005, 12:42 AM   #33
jkeny is offline jkeny  Ireland
Banned
 
Join Date: Feb 2007
Location: Dublin
Default SI problems with 15ohm speakers

Just an update on my problems with Si & Rogers 15ohm speakers (see above) - I have solved the issue of thin mid band. I had replaced input cap with WIMA 2.2uF caps connected by twisted cat 5 wire to SI board but I had bypassed input inductor and resistor & cap to ground that existed on SI board. Once I made the right connections the sound is now exquisite.

Resistor & cap to ground on input affects the high freq response of the circuit - I should have remembered this.

Oh the problems of being an audio electronics learner

John
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
my latest box he he he east electronics Solid State 4 12th March 2008 07:54 AM
My latest Andrewbee Full Range 14 7th December 2005 03:14 AM
My Latest Subwoofer - with pictures soundNERD Subwoofers 7 1st December 2005 04:08 AM
pix of my latest jsalk Multi-Way 19 4th July 2003 05:57 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:58 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2