Hypex UCD2K not working, help - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Class D

Class D Switching Power Amplifiers and Power D/A conversion

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 28th December 2011, 12:19 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2008
Default Hypex UCD2K not working, help

Hi to all,
I have a ucd2k and a smps3k from hypex but it doesnt work.
When I connect the them together and power up I can hear the amp's output relay switching every 0.5 second.
The smps alone works fine I got the correct voltages. So problem must come from the amp.
Tried to contact Hypex but no reply.
Can somebody help?
Thanks
  Reply With Quote
Old 29th December 2011, 04:41 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: May 2002
Location: Switzerland
Hi Joseph

They probably don't respond due to two reasons: 1.) they might be very busy at the moment (hint: nCore) and 2.) this is an OEM module which isn't usually supplied to private persons. And if the latter happens it is usually through some "illegal" channel.

There is no relay on the ucd 2k IIRC (I once had one in my hands). Did you do all the connections right (including the enable input) ?

Regards

Charles
  Reply With Quote
Old 29th December 2011, 06:20 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: -
Quote:
Originally Posted by Joseph R View Post
Hi to all,
I have a ucd2k and a smps3k from hypex but it doesnt work.
When I connect the them together and power up I can hear the amp's output relay switching every 0.5 second.
The smps alone works fine I got the correct voltages. So problem must come from the amp.
Tried to contact Hypex but no reply.
Can somebody help?
Thanks
Joseph, this week we're closed for holidays. Next week support is back to help you....
  Reply With Quote
Old 29th December 2011, 06:44 PM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2008
To phase accurate : Thanks for advice to monitor enable pin. I did connect it with the flat cable to the smps so was thinking that the smps enable the amp.
About the relay your right I did mix it up. Must be on the smps.
Last test was done a month ago so tomorrow will dig in again and watch enable pin.

To Jan-Peter : I did send my mail on the 29th of November you where closed already? Will send mail again next week. All best wishes for 2012.


PS: I'm not a private this is a professional project and hoping to get better result as with other class d amps that are available as kits here on the forum.
  Reply With Quote
Old 29th December 2011, 06:58 PM   #5
diyAudio Member
 
dudaindc's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Metro Washington DC
Quote:
Originally Posted by phase_accurate View Post
...
2.) this is an OEM module which isn't usually supplied to private persons. And if the latter happens it is usually through some "illegal" channel.
...
Are you sure?
Last time I checked (today), one can buy these exactly two modules from the Hypex webstore for 695 Euros (plus shipping).
__________________
Rubycon || Nichicon
  Reply With Quote
Old 30th December 2011, 06:21 AM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: May 2002
Location: Switzerland
It looks as if you were right !

regards

Charles
  Reply With Quote
Old 31st December 2011, 09:20 AM   #7
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2008
Here a scope of pin 4 (yellow) and 6 (blue) of connector J10 wich should be amp ready and amp ON/OFF. It should be because the datasheef is full of errors regarding pinouts!!! The connector pinning on page 3 doesnt match the rest of the datasheet. So what's right and what's wrong?
For such an expensive amp I was expecting a correct datasheet.

Click the image to open in full size.
  Reply With Quote
Old 31st December 2011, 10:47 AM   #8
deanoUK is offline deanoUK  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Birmingham UK
Amp on/off needs to be pulled low.

Do the power rails look OK ?

I know the UCD400's exhibit this behaviour if you over volt them.

Last edited by deanoUK; 31st December 2011 at 10:50 AM.
  Reply With Quote
Old 31st December 2011, 11:23 AM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2008
Quote:
Originally Posted by deanoUK View Post
Amp on/off needs to be pulled low.

Do the power rails look OK ?

I know the UCD400's exhibit this behaviour if you over volt them.


How do i pull it low? straight to ground or with a resistor
  Reply With Quote
Old 31st December 2011, 11:43 AM   #10
deanoUK is offline deanoUK  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Birmingham UK
I am not sure how these signals interact with the SMPS3K.
So maybee best to remove the signal cable first.

Just grounding the amp on/off pin will work.


Are you shure the yellow trace is amp on/off ?
Looks like pins may be reversed on scope trace ?

BUT, it sounds like your amp has an error condition.
They will continue to attempt re-starting like you describe if :-

Rail volts out of range.

DC on input.

Output short/grounded.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS.hypex ucd2k module. back Swap Meet 12 18th March 2014 08:13 PM
SMPS 3000 with a UCD2k dallas Class D 12 26th August 2013 01:32 AM
Question for those who have tried hypex smps with hypex modules avian Class D 12 3rd March 2009 09:30 AM
Hypex UcD 180AD + signal wires, Power Supply ST, Hypex Transformer TR100A c10h12n2 Swap Meet 7 7th July 2007 03:55 PM
FS: Hypex UcD 400/180AD, hypex toroid Archmage Swap Meet 4 14th November 2006 04:23 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:18 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2