Class D Kenwood Excelon 401m HELP PLEASE - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Class D

Class D Switching Power Amplifiers and Power D/A conversion

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 25th August 2011, 04:09 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Default Class D Kenwood Excelon 401m HELP PLEASE

Hello Everybody im New to this site ... Recently i bought a used Kenwood Excelon car amp Model number Kac-x401M now hears the deal the guy i bought it from EBAY told me it worked fine for both his Kicker 12" 8 ohm subs ? The Amp is rated at 12v 4ohm 200 watts ,12v 2 ohm 300 watts @ 14.4 volt its rated at 400 watts 4 ohm 14.4 v 2 ohm @ 600 watts...

So when i hook up one 4 ohm brand new subwoofer the amp plays perfectly nice tight bass... But when i hook up both subwoofer both are 4 ohm the amp has no bass an it sounds horrable i want to be able to fix my amp but i need " the masters " help on what to look for ...

I Hope this is a eazy fix... let me know whats up ASAP... thanks, Ken
  Reply With Quote
Old 25th August 2011, 06:20 AM   #2
diyAudio Member
 
Saturnus's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Copenhagen, Denmark
Your subs probably aren't 4 ohms in the intended working range, so you overload the amp with too low total impedance.

3 options exist while keeping your current amp and subs:

1. Live with 1 sub
2. Connect the subs in series instead of parallel, it will not give higher output than using one but it will use half the power
3. Buy an additional amp and have each drive each of your subs
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kenwood Excelon HU clipping SirGalihad Car Audio 4 17th June 2010 09:20 PM
Kenwood excelon kdc x717 ribbon replacement Pjw350 Car Audio 0 3rd April 2010 01:48 AM
lanzar vctbs8 + dual xpa4100 + kenwood excelon XXV-05V kbkraft Car Audio 0 28th February 2009 04:52 AM
Can a Class AB PP amp be said to be operating in Class A at low signal levels? ray_moth Tubes / Valves 19 23rd January 2009 07:52 PM
kenwood excelon amp over heats to 203F mattsoft Car Audio 4 21st September 2005 12:54 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 07:26 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2