Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Chip Amps

Chip Amps Amplifiers based on integrated circuits

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 19th December 2006, 11:49 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: May 2005
Location: Seattle, WA, USa
Default Help, my refrigerator is interferring with my Amp

I live in a small apartment, with what is apparently subpar wiring. I recently completed my chipamp.com 3886 amp. It sounds fantastic, but everytime the refrigerator turns on in the other room, there is an audible pop through the speakers. Likewise, when the electric stove is on, I can hear the element cycling on and off. Also, if I charge my ipod with the AC adaptor and plug into the amp, there's a LOUD hum. When I unplug it from the AC, the hum goes away.

I knew I had problems with a clean electrical line before. My subwoofer is plugged into the same wall and it makes a slight hum too, apparently from a grounding issue.

I've tried plugging the amp into different outlets, a decent quality separate power strip. I suppose I could move the amp to the other side of the apartmet - maybe a different circuit? - but that would make it less user friendly.

I'm quite sure this has to do with grounding, but what do I do about it?

PS - I know this question has been answered in some form or other, but I've tried searching and can't locate the answer. Thanks.
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 12:19 AM   #2
diyAudio Member
 
gmilitano's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Winnipeg, Manitoba
You can try an EMI filter or an isolation transformer.
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 01:14 AM   #3
Leolabs is offline Leolabs  Malaysia
diyAudio Member
 
Leolabs's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bukit Mertajam
Send a message via MSN to Leolabs
You may need a input RF filter too.
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 01:22 AM   #4
MikeW is offline MikeW  United States
diyAudio Member
 
MikeW's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: North of Boston
What kind of power supply are you using? Do you have some bypass caps? I had the same problem with noise. When I put a .1 uf. if parrallel with the 36000 uf of caps it seemed to help. This power supply as just a 30A bridge rectifier with a c-r-c-r-c. It was not snubberized.
__________________
MikeW
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 02:35 AM   #5
diyAudio Member
 
BrianDonegan's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Rock Ridge
I would first ask how you have it set up now. Power supply layout, grounding, etc. There may be something simple that will reduce the problem (don;t know what until we know more though). But maybe not
__________________
Twisted Pear Audio
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 03:31 AM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: May 2005
Location: Seattle, WA, USa
OK, I'm reading about EM filters, etc. Here's a picture of my amp. The ground wires are white, wound together, and sealed off with tape. Not real pretty, but effective. I've been running it like this for about 20 days. It's simply BrianGT's 3886 amp, with an Avel transformer. The schematic should be widely known, but I can dig it up, if needed.

-The amp is plugged into a power strip, into the wall outlet.
-The input is an Adcom preamp
-The only source (other than the tuner in the preamp) is my ipod
-The amp's power strip shares a wall outlet with one other power strip (which powers my laptop, external monitor, subwoofer, and afformentioned preamp).

Given that my subwoofer also has a groundloop problem, I suspect it has less to do with the construction of the amp (grounding of the case and electronics) and more to do with the wall outlet and wiring of my apartment. That said, it may be most effective to solve the problem with the wiring of the amp. There isn't much room in the enclosure, as you can see from the pic.
Attached Images
File Type: jpg forweb.jpg (40.9 KB, 405 views)
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 07:53 AM   #7
diyAudio Member
 
ianpengelly's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Hi schmalex,

I have the same problem with my chipamp.com amp and like the advice above some form of mains filtering / noise suppression is required. There are a few schematics about on the forum and on the web generally for these or you could buy a noise suppression IEC inlet or get a plug in filter such as those sold by Russ Andrews (The Silencer) and the likes.

I have yet to try any of the above, but I do know that I don't have this problem with the rest of my hi-fi and all it i has noise suppression, so it must work.

Hope this helps.

Ian
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 11:27 AM   #8
diyAudio Member
 
BrianDonegan's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Rock Ridge
Here's a simple test. If you have your mains (AC) ground connected to the amp circuit, try disconnecting it temporarily and see if it lessens the problem.
__________________
Twisted Pear Audio
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 03:07 PM   #9
diyAudio Member
 
jackinnj's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Llanddewi Brefi, NJ
First off, you built your amp in what appears to be a wooden cabinet -- so there's no hope for ridding EMI/RFI -- and that IPOD power supply is going to sing like a buzz-saw.

let's now imagine that you have decided to use a aluminum cabinet -- place a 200pF cap between the inverting and non-inverting input pins of the amp.

connect 100nF ceramic caps from the V+ and V- pins ofthe chip to ground -- this will decouple some of the EMI to ground.

if you can, get a Corcom EMI filter -- one that will handle 10 amps is about $12 -- Digikey carries them.

i have taken to this grounding scheme -- the green mains line is attached to the chasis at the point of entry with a 8-32 screw and solder lug, using a star lock-washer -- I run a #12 green line from this point to the ground of the filter cap

when EMI is a problem, try to cure it at the source -- the manufacture of the fridge and stove have a "Part 15" problems -- FCC rules with respect to emissions -- some of the cheap stuff sold into the US from overseas has no forethought on EMI problems.
  Reply With Quote
Old 20th December 2006, 09:47 PM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2002
Get rid of the stove and refrigerator.


Sorry, couldn't help myself.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:26 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2