Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Chip Amps Amplifiers based on integrated circuits

Velleman K4040 (TDA 1514) amp problems
Velleman K4040 (TDA 1514) amp problems
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 25th May 2005, 07:35 AM   #1
MrSensitive is offline MrSensitive  Belgium
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Ghent
Default Velleman K4040 (TDA 1514) amp problems

Hi all,

I built a power amp using 4 K4040 kits resulting in 8 50W channels.

I have two transformers and 2 power supply modules each providing power to two modules.

the problem is that the modules connected to one of thepowersupply's keeps destroying the TDA chips (not always, but somethimes when turing the amp on, one of the chips just starts smoking..)

would a soft start circuit be the solution here?
i did some calulations, and the rail voltage is really at the max limit.

the other two amps work perfectly.. (maybe the rail voltage is a bit lower here?)

thanks
  Reply With Quote
Old 25th May 2005, 08:10 AM   #2
Pavka is offline Pavka  Czech Republic
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Dobruska
In my oppinion the smoke is from switch-on peaks, only solution is (not very practical) some overvoltage protection (zener diode or so). But I left this IC after having smoked a few of them.

Happy amplifiing
  Reply With Quote
Old 25th May 2005, 08:18 AM   #3
dhaen is offline dhaen  Europe
diyAudio Moderator Emeritus
 
dhaen's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: U.K.
This IC is very reliable at lower power / voltages, but I wouldn't use it anywhere close to max ratings. It has none of the built-in protection that some of the current National Semiconductor chips employ.
I think it's officially obsolete now. It certainly does need a lot of external components compared with current chips.
  Reply With Quote
Old 25th May 2005, 11:50 AM   #4
MrSensitive is offline MrSensitive  Belgium
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Ghent
It is running pretty close to the limits.

and yes , it seems to be hard to find replacement chips.
damn, I have 4 boards each using 2 chips, 2 of them died.

why did Velleman include transformers that push the chip to (or across) it's limits...
  Reply With Quote
Old 25th May 2005, 01:08 PM   #5
dhaen is offline dhaen  Europe
diyAudio Moderator Emeritus
 
dhaen's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: U.K.
If the transformers are toroids, you can add some extra turns and connect these to subtract from the secondary voltage. A 5v drop will be quite practical.
  Reply With Quote

Reply


Velleman K4040 (TDA 1514) amp problemsHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Velleman K4040 tube amp user feedback sought gjo Tubes / Valves 10 13th March 2015 04:27 PM
Velleman K4040 Brap Tubes / Valves 17 20th October 2011 09:56 PM
Velleman K4040 conversion from EL34's to KT88's GeorgeK Tubes / Valves 6 8th February 2009 07:12 PM
New tubes in Velleman K4040 diggelen Vendor's Bazaar 0 12th February 2008 06:33 PM
Velleman K4040 is Always Blowing Output Tubes GeorgeK Tubes / Valves 24 29th August 2006 04:27 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 10:46 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 16.67%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2017 diyAudio
Wiki