distortion in one channel - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Chip Amps

Chip Amps Amplifiers based on integrated circuits

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 2nd October 2003, 07:19 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: LA
Default distortion in one channel

Hi guys,
So I finally finished my gainclone, one channel sounds good, the other channel is very distorted.

I am building a non traditional gc. It is fully dual mono, after the AC input switch. It has two fuses, two 18 VAC, 225VA Plitron torroids, 4 bridges with Mur860ís, and 4 Jensen 10,000 uf caps. The PS section is in the front of my gc, with the IEC and power switch on the front side.

I am using the LM3886, inverted design with 220K feedback resistors, and 10K input resistors. ICís have a 1,000 uf blackgate right at the chip, for each rail. I have no pot in my GC, 10k input is tied to the RCA jack. No input decoupling cap either. My real system uses a Transformer Volume control, so I am not worried about DC on the GC input. All resistors are soldered directly to the chip, for very short signal path. Have power and signal star grounds, for each channel. Power wiring uses 12 gauge THHN wire.

The PS rails looked fine, checked them with a meter before connecting them up, and they are giving me around 26VDC.

I also checked out the amps, after I hooked up the resistors, with a lab supply and a signal generator. Put a sine wave in, and got a bigger sine wave out, gain was around 15.

So, I hooked everything up. For this testing, I used an external CDROM drive, connected to a resistor/pot to ground for volume control, which connects to the GC.

I hooked up an 8 ohm resistor to the first channel, powered up the GC, and checked the signal out with a scope. Everything looked fine, so I hooked up an old speaker to it. Sounds good, I was pretty happy at this point.

So, I tried the other channel, and on the scope it looked good, but when I hooked up the speaker, sound was really distorted.

So now, I have to go into troubleshooting mode. Did not have time yesterday to really look at the cause of the distortion. I might hook up both 3886ís to the same PS today, but I donít really think itís the PS, but something with the 3886 and it's connections. I will check it out closely, and see if I find anything there.

Randy
  Reply With Quote
Old 3rd October 2003, 07:25 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: LA
Hi all,
I fixed it.
Only problem (to me) is I donít really know what I did to fix it.

I ended up disconnecting the chips from the PS section, so I could unscrew the heatsinks from the base of my GC. Makes it easier to work on it. Added some more wire, so I could hook up the PS with the ICís with the thing apart, so I could work on it, then power it up.

So, first I tried hooking up the bad side to the other PS. No change. Then as I described about, I disconnected things, laid them out, and reconnected it. Still had the distortion.

Then, I disconnected the two blackgates I have right at the chip. I also noticed the wire connected the two v+ pins looked like it was not making good contact with one of the pins. I connected that, and things work. After that, I disconnected the two V+ pins, and it still worked.

Then I hooked up the caps, one at a time, and it still worked. So, my GC now seems to work fine, except other then removing and reinstalling those two caps, I didnít do anything. I also looked for shorts before doing anything, and could not find any.

The only thing I could think of is that I did have to move one of those caps slightly when I screwed the heatsink/ICís into the baseplate. Might have caused a short that I missed when I looked.

So tonight, I screw everything back together, put it together in a little more reliable condition, and will start burning it in. Have one 8 ohm resistor from RS, will pick up one more, and let it run for awhile in the garage.

Randy
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
strange distortion on one channel of cd player Luke Digital Source 13 18th December 2008 05:43 PM
left channel distortion mic_ael Chip Amps 6 17th February 2006 12:13 AM
How do n- and p-channel fets cancel distortion? jwb Solid State 2 1st December 2004 08:05 PM
distortion in one channel of tube amp fragman56 Tubes / Valves 6 27th August 2002 12:17 AM
channel distortion sriegel Pass Labs 15 13th February 2002 06:23 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 01:36 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2