Strange RFI/EMI problem with self-made amplifier - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Chip Amps

Chip Amps Amplifiers based on integrated circuits

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 5th October 2010, 10:47 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2010
Default Strange RFI/EMI problem with self-made amplifier

Hi,
I have built my first stereo chip amp using a Sanyo LA4227 IC for two 3W speakers.
The speakers sound well, but whenever somebody turns on/off any switch in my house (even in other room), annoying popping sound occurs in both of them, which increases with volume. What could be possibly be the reason? Poor grounding/shielding? Any help will be much appreciated.

P.S. I did not have access to a PCB so I made the circuit only by soldering the points with short copper wires.
  Reply With Quote
Old 5th October 2010, 12:23 PM   #2
AndrewT is offline AndrewT  Scotland
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Scottish Borders
Hi,
add an RF filter to the input of your amplifier.

What feeds your amplifier? It too may need an RF filter.
The speaker lead terminals also need an RF filter.

Particularly troublesome interference equipment will need suppressing at source. These are anything with a motor inside.

Post a schematic and a pic. There may be an instability in your amplifier that is responding to fast transients and exaggerating what comes out to the speaker.
__________________
regards Andrew T.
  Reply With Quote
Old 5th October 2010, 12:36 PM   #3
marce is offline marce  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Blackburn, Lancs
Your PSu circuit would help, as this is your first line of defence from mains noise.
  Reply With Quote
Old 5th October 2010, 12:41 PM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Montréal QC
I vote for the schematic too - sounds like impulse noise, which will usually be knocked out by an LC filter
__________________
http://blog.liammartin.com
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VHS Tape for rfi/emi shielding? ragnar59 Everything Else 3 14th February 2010 10:12 AM
EMI and RFI -- what you thought you knew jackinnj Solid State 2 11th December 2006 05:58 PM
Need Help with EMI/RFI Line Filter auric Parts 10 29th August 2006 05:35 PM
NOISE - RFI and EMI jackinnj Everything Else 9 26th February 2005 02:01 PM
RFI/EMI Shielding, is it necessary? mkruger Parts 1 22nd April 2004 06:54 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:36 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2