Why does this opamp hiss? - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Chip Amps

Chip Amps Amplifiers based on integrated circuits

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 7th May 2009, 10:57 PM   #1
cuibono is offline cuibono  United States
diyAudio Member
 
cuibono's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: City of Angles
Default Why does this opamp hiss?

Sorry, noob question:

I'm working up an active filter circuit - in fact I've built it. It works as planned, but it has a noticeable amount of hiss. I'm'sure this is an EE101 question, but for better or worse, I never had EE101. Could someone point out the obvious?

By the way, the opamp are two quad packages, the TI TL054. I was hoping to share what this is for with the board, but it's not ready yet...

THANKS!
Attached Images
File Type: jpg e61comp.jpg (43.7 KB, 190 views)
  Reply With Quote
Old 8th May 2009, 01:19 AM   #2
infinia is offline infinia  United States
diyAudio Member
 
infinia's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Californication
Hi
Opamp voltage noise... the TL's are intended for instrumentmentation apps with a zener (noise source) trimmed for low offset voltage. The good part is your circuit uses low value resistors and low gains to minimize the current noise (only with low impedance input drive).
__________________
like four million tons of hydrogen exploding on the sun
like the whisper of the termites building castles in the dust
  Reply With Quote
Old 8th May 2009, 11:40 AM   #3
cuibono is offline cuibono  United States
diyAudio Member
 
cuibono's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: City of Angles
Thanks! The opamp's voltage noise was at the top of my list of suspects, but I was worried I had done something somewhere else I was unaware of.

But thats good - I only have to switch out the opamps! Much easier than having to redo the whole thing.

Cheers,

PF
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hiss but no hum... RockysDad Tubes / Valves 13 5th April 2009 05:35 PM
Hiss in my P3a Amp blap0220 Solid State 15 1st June 2007 01:52 AM
Single supply opamp - unequal rail voltage and opamp selection Hans L Parts 8 19th February 2006 02:15 PM
hiss jaudio Chip Amps 21 6th March 2005 05:02 PM
Help with Zen Headphone Amp - hiss... batee Headphone Systems 1 8th March 2004 07:14 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 07:36 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2