Chip amp power supply- a beginners guide - Page 24 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Chip Amps

Chip Amps Amplifiers based on integrated circuits

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 20th February 2009, 08:58 AM   #231
AndrewT is offline AndrewT  Scotland
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Scottish Borders
stick the red DMM probe on the band end. Stick the black probe on the other end.
Is the DMM reading positive or negative?
__________________
regards Andrew T.
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 09:36 AM   #232
diyAudio Member
 
Tripmaster's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: UK
hi andrew

maplin have some 0.5mw 27v zeners at my local store

will these be ok?
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 09:51 AM   #233
AndrewT is offline AndrewT  Scotland
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Scottish Borders
500mW 27V need about 1.9mA to exceed 10% of rating. go for it.

Do you see why I keep repeating that newcomers should build an unregulated supply for their first project.

Keep that first amp project simple. Get it working.
__________________
regards Andrew T.
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 12:13 PM   #234
Puffin is offline Puffin  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: U.K
KISS!
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 12:37 PM   #235
diyAudio Member
 
audio1st's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Foxton, CAMBS..
Hi Richard, I have tried to make the same PS to see where the problem may be?
First the J 309, the gate is not the centre pin Here
I used 1.4W zeners and they don't work right with the J309. I will have to try lower wattage version as Andrew suggested..
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 12:39 PM   #236
Nuuk is offline Nuuk  United Kingdom
diyAudio Member
 
Nuuk's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Somerset, SW England
I go over this sort of circuit with the meter, checking that each connection, of each component is connected to what it should be, and perhaps more importantly, that it is not connected to anything that it shouldn't be.

That can be a long and laborious job, but usually results in the circuit working first time.

Like Barry, my suspicion was that there was a short somewhere. Barry pointed pointed out one possibility, but there may be another one or two!
__________________
The truth need not be veiled, for it veils itself from the eyes of the ignorant.
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 12:51 PM   #237
diyAudio Member
 
Tripmaster's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: UK
Quote:
Originally posted by AndrewT
500mW 27V need about 1.9mA to exceed 10% of rating. go for it.

Do you see why I keep repeating that newcomers should build an unregulated supply for their first project.

Keep that first amp project simple. Get it working.
Hi Andrew

Iíve built a LM317 regulated supply, but this is my first project by following a schematic, and first with discrete components.

I have really appreciated all the help so far and I have learnt a lot from this exercise as Iím sure others will have too.

A large number of users on this forum may be quite technical but will have had little experience in electronics. Most wouldnít even try to have a go if it wasnít for the likes you, Audio1st and Nick to name but a few.
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 02:59 PM   #238
diyAudio Member
 
Tripmaster's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: UK
Click the image to open in full size.

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?...=19089#specifi

Part No. N42BZ 27v
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 03:56 PM   #239
mjf is offline mjf  Austria
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Austria
hello.
may i have a question to the schematic in post 204?
why do both voltage rails use the equal type (n-channel) fet?
at the pos.rails the drain is connected to them,in the neg. side the drain is connected to the z-diode.
greetings..........
  Reply With Quote
Old 20th February 2009, 04:15 PM   #240
diyAudio Member
 
Tripmaster's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: UK
Quote:
Originally posted by audio1st
Hi Richard, I have tried to make the same PS to see where the problem may be?
First the J 309, the gate is not the centre pin Here
I used 1.4W zeners and they don't work right with the J309. I will have to try lower wattage version as Andrew suggested..
Hi Barry

Do you have your Zener cathodes pointing in the same direction for both -v and v+ supplies, and are they the same as mine?

Richard
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A Beginners Guide to Enclosure Alterations Bork Multi-Way 7 12th January 2009 02:10 AM
beginners ecl82 power supply emil_86 Tubes / Valves 15 25th September 2004 05:20 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 04:42 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2