Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Chip Amps

Chip Amps Amplifiers based on integrated circuits

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 1st July 2008, 10:40 AM   #1
OXAUDIO is offline OXAUDIO  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2006
Default Technics SU-A900Mk2

Info. needed on the above, please - I was not sure whether to post this under 'Solid State' or 'Chip Amps' - anyhow a circuit diagram, plus info.(pin-outs & block diagram) for the RSN6000B Mosfet Module(IC502) would be helpful. I am in process of repairing an SUA900Mk2 in which the mains fuse T1 (3.15AT) had blown, the only other known fault being that D702(original type P300D) was short circuit. D 701, 03, & 04 'cold' check OK, but I have replaced all 4 with 1n5408 diodes. I don't know why one diode of 4 in the main Bridge rectifier would fail s/c, and have yet to power up and test the amp.
  Reply With Quote
Old 2nd July 2008, 08:45 AM   #2
OXAUDIO is offline OXAUDIO  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2006
Default Technics SU-A900Mk2

Problem solved! After making some further checks, I found that the only fault was the short-circuit rectifier diode and blown mains fuse. I replaced all 4 original diodes with 1N5408s, and the blown fuse. The amplifier is now working perfectly on test as I type this, but I still do not know why ONE diode of four in a conventional Bridge Rectifier should go s/c
  Reply With Quote
Old 2nd July 2008, 09:03 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2007
Send a message via Yahoo to linuxguru
If the failure occurred, for instance, due to an output short, then it depends on the phase of the input AC supply at the moment the short occurred. The two input rectifiers that were conducting at the time of the short are likely to fail first - in this case, one of them failed first, followed by the fuse blowing and protecting the others. That's why the others did not fail.
  Reply With Quote
Old 2nd July 2008, 12:19 PM   #4
diyAudio Member
 
east electronics's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens GREECE
Default once happend .....

almost the same problem and in this case replacing all diodes is the best to do but in my case the problem started from the small ceramics togther with the diodes ...one of them failed then the diode then the fuse ....

replaced all of them...and done
__________________
SERVICE ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΗΧΟΥ www.eastelectronics.gr
  Reply With Quote
Old 2nd July 2008, 08:26 PM   #5
OXAUDIO is offline OXAUDIO  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2006
Thanks to both Linuxguru & Sakis. Must admit I hadn't thought about 'cause and effect' to quite that extent. The amplifier has now been test run for about 4 hours continuously with no repetition of the failure, so all's well that ends well
  Reply With Quote
Old 13th October 2012, 05:39 PM   #6
RS232 is offline RS232  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Swindon
I know this is an old thread but I need some help
My SU-A900MK2 is gone to hell.
After some investigation I found 1 diode shorted (replaced all 4 ) and a blown fuse.
It now power on (Stand by) but at soon as I press it the relay that connects the power supply rails goes on and off that is with the light bulb test thingy on the live line without it it just blows the fuse.
Any suggestion ?
  Reply With Quote
Old 13th October 2012, 06:39 PM   #7
OXAUDIO is offline OXAUDIO  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2006
The only thing I can suggest, RS232, is to replace also the ceramic capacitors connected in parallel with the rectifier diodes, as suggested by Sakis. I don't have a circuit diagram to hand, but it's possible that the RSN6000B module(IC502)is faulty. This, IIRC, is the Power amplifier IC, so a fault here could blow the fuse
  Reply With Quote
Old 14th October 2012, 10:51 AM   #8
diyAudio Member
 
east electronics's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens GREECE
Just for the statistics ...

In the age of 47 i make repair work from the age of 16 ( !!) well today i repair an average of 300-400 amplifiers per year .... I am not just cocking ....this info might be useful

so in all my repair career i have repaired just a few of them lets say 4-5 ( keep in mind that this series was a top seller in Greece ) but the latest 6 months i had to repair around 10 with most of them belonging to 40-50 years old costumer so no party animals there ..just casual listeners .

It seems to me that the notorious and now days costly if not unobtainable IC have reached the end of life . The numbers around those amps just dont fit .

If you ever find somewhere the IC please let me know i have 4 of them here waiting before i mode them to real amplifiers .


Kind regards
sakis
__________________
SERVICE ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΗΧΟΥ www.eastelectronics.gr
  Reply With Quote
Old 14th October 2012, 11:44 AM   #9
diyAudio Member
 
KatieandDad's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: UK
Not unobtainium yet...

http://www.littlediode.com/components/RSN6000B.html

and on E-Bay

http://www.ebay.com/itm/RSN6000B-Ori...-/110854140919
  Reply With Quote
Old 15th October 2012, 05:43 PM   #10
RS232 is offline RS232  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Swindon
Thats a relief because I found 1 supplier (Donberg Electronic) and they ask for $267.19 or 164.95 sterling
Will let what I find out on the amp.

Ric
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Technics SU-A900mk2 puzzle Owlesque1 Solid State 1 27th January 2007 09:51 PM
Technics SA-600 ZigDaPig Solid State 0 16th August 2005 01:33 PM
Technics SA-500 ZigDaPig Solid State 6 20th May 2005 03:36 PM
Technics SL-PG 490 mod bostjancek Digital Source 2 15th May 2005 01:10 PM
DJs and Technics davesaudio Analogue Source 2 3rd November 2004 01:46 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:25 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2