gen VIII collosus - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 4th September 2006, 09:28 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
Question gen VIII collosus

Anyone have a schematic for this jewel?One channel works but the other goes onto protection.I replaced all the irfz44"s on that power supply because some were shorted.Now it still goes into protection on that channel.Somebody has obviously done alot of work on the working side.But here is where it gets confusing.On the working side there are small 25 ohm resistors that are in series with one leg of the irfz44's.Howerever in the same location on the non-working the resistors are @ 193 ohms.Being that both sides are almost perfectly symetrical,I dont understand this.Could this be the reason for the fault?Please help if you can
  Reply With Quote
Old 6th September 2006, 12:01 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: ny
i actually have a colussos series 8, there are two versions. what color is your heatsink? i dont know if it would help but i can take any pics for you
  Reply With Quote
Old 9th September 2006, 04:28 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
The heatsink is white and thanx!
  Reply With Quote
Old 1st November 2006, 06:32 PM   #4
Bertje is offline Bertje  Netherlands
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Holland
The resistors you mean are 220 ohm at my Colossus VIII.
I have boadversion CC or #2 (??)/

Furthermore, both powersupplies are defective, I replaced all MOSFETS IRFZ44 with IRF 1405, but still problems.

I just replace them with IRFZ44 I think...any ideas?

Rob.
  Reply With Quote
Old 1st November 2006, 07:20 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Northern California
Quote:
Originally posted by Bertje
The resistors you mean are 220 ohm at my Colossus VIII.
I have boadversion CC or #2 (??)/

Furthermore, both powersupplies are defective, I replaced all MOSFETS IRFZ44 with IRF 1405, but still problems.

I just replace them with IRFZ44 I think...any ideas?

Rob.
You went abit overboard on your FET selection as you jumped from a 50 amp fet to a 196 amp rated FET. Usually a jump of that magnatude absolutely requires a different gate resistor value. I would look at that right away as it will cause all sorts of power supply issues, such as unstable ops. Usually seen as too much current draw at idle, and or unstabile idle current.

I qoute this from experiance as I have played around with FETs from time to time just to see what could be achieved

Good luck
  Reply With Quote
Old 1st November 2006, 07:30 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Northern California
Default Re: gen VIII collosus

Quote:
Originally posted by caseking
Anyone have a schematic for this jewel?One channel works but the other goes onto protection.I replaced all the irfz44"s on that power supply because some were shorted.Now it still goes into protection on that channel.Somebody has obviously done alot of work on the working side.But here is where it gets confusing.On the working side there are small 25 ohm resistors that are in series with one leg of the irfz44's.Howerever in the same location on the non-working the resistors are @ 193 ohms.Being that both sides are almost perfectly symetrical,I dont understand this.Could this be the reason for the fault?Please help if you can
If your power supply has been repaired then you should :
1. check for dc output on the channel in question. DC out then start ohming out the entire channel.
2. if theres no DC out on that channel then go back to the power supply and check the protection circuitry comparator.

That should get you thru the amp "without" a schematic. I have some docs for this brand but not the exact model you have.

Best of luck
  Reply With Quote
Old 2nd November 2006, 08:07 PM   #7
Bertje is offline Bertje  Netherlands
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Holland
OK thanks, I checked the datasheets of the IRFZ44 and IRF1405, and they are very different indeed. I changed them with the originals back again.
The MOSFet driver seems to be ok, without the IRF's mounted there is a nice squarewave at the gates.

The bottomplate is white with a big black spot (5")..... and 5 IRFZ44 where broken in pieces...nice amps anyway.
  Reply With Quote
Old 9th November 2006, 09:43 PM   #8
Bertje is offline Bertje  Netherlands
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Holland
Update Colossus VIII repair: I changed all the IRF1405 to IRFZ44N back again. And it's working!!
Rob.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
hifonics VIII zues and gemeni anthonyc213 Parts 1 9th April 2009 02:42 AM
hifonics viii bridged mono? rca q... marko Car Audio 4 27th February 2009 06:10 PM
hifonics viii remote turn on issues.... marko Car Audio 2 26th February 2009 05:50 PM
Hifonics Boltar VIII Problem vypr Car Audio 22 19th February 2008 04:46 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:25 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2