jbl amp actin weird - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 14th March 2006, 01:50 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: jacksonville
Default jbl amp actin weird

hey my Jbl amp is acting funny it sparks like i touched the pos and neg together when i hook them up there not touching and i pulled the fuses out when hooking the power wires up but when i plug the fuses in a green spark and crackle starts


i dont know it really makes me frustrated.
  Reply With Quote
Old 14th March 2006, 01:54 AM   #2
anatech is offline anatech  Canada
diyAudio Moderator
 
anatech's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Georgetown, On
Hi bangin out,
Try using some proper punctuation, I am trying to understand your question.

There is capacitance inside your amp. If it's discharged, when you hook up power it draws a lot of current for an instant to charge them up. If your trigger is low and the amp draws a lot of current - it's broken and needs service.

-Chris
  Reply With Quote
Old 14th March 2006, 07:59 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: jacksonville
sorry about that

i dont know what a cap is all i know is that when i put power to it the protect light comes on and then goes out. the light
never stays on it flashes then goes out.




thanks anyways!
  Reply With Quote
Old 14th March 2006, 08:02 PM   #4
anatech is offline anatech  Canada
diyAudio Moderator
 
anatech's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Georgetown, On
Hi bangin out,
I would do two things.

1. Recheck all your wiring, or have it checked by a pro.

2. Sounds like the amplifier needs to be serviced, take it to a good service shop if (1.) above checks out okay. A bad (read cheap) service shop will likely cost you an amp. This is due to inexperience and poor workmanship.

-Chris
  Reply With Quote
Old 15th March 2006, 01:12 AM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: jacksonville
anatech,

I will probably take it to a service shop but i did take it apart and there is a little row of squares on the inside of the amp.Its covered by these two metal covers i think there called fets not sure but a couple are fried.
  Reply With Quote
Old 15th March 2006, 01:14 AM   #6
anatech is offline anatech  Canada
diyAudio Moderator
 
anatech's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Georgetown, On
Hi bangin out,
Sorry to hear that. It's kind of what I expected given your description. Voltage drop will kill the inverter every time. So have your supply and ground gone over. Also check the little body to engine ground wire, most people don't change it.

-Chris
  Reply With Quote
Old 15th March 2006, 04:30 AM   #7
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: jacksonville
Anatech,

how much do you think it will cost? its not my primary amp at least at the moment. i have a legacy 1000 watt and also a power acoustik 520 so this amp really doesnt matter at the moment but i did pay 400 for it so do you think it would be worth it to fix the Jbl i know its better than the other ones.
  Reply With Quote
Old 15th March 2006, 01:31 PM   #8
anatech is offline anatech  Canada
diyAudio Moderator
 
anatech's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Georgetown, On
Hi bangin out,

Yes.

It's never worth getting a poor service job done. With car audio the installation is very important for the car and the stereo. If something blows, get it fixed right.

I spent years fixing poorly installed amps that were always "warranty".

-Chris
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
weird old amp:need help bullpeters Tubes / Valves 1 6th May 2009 07:20 AM
Weird e_fortier Class D 3 4th July 2008 01:16 AM
Here is a weird one mashaffer Solid State 2 26th March 2006 12:23 AM
weird karma Everything Else 1 26th May 2004 03:10 AM
weird karma Everything Else 8 6th May 2003 10:42 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 11:02 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2