My amp is draining my car battery!! - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 6th February 2006, 07:23 AM   #1
StalfoS is offline StalfoS  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vancouver, British Columbia
Default My amp is draining my car battery!!

My favourite people at the Volkswagon dealership spent a good 4 hours (@ ~$80/hour!!) trying to figure out why my car battery was running down, and finally they discovered that it was my monsoon amplifier. They told me that it had to be replaced, and a new unit would run me $700.

Now, it seems that thier solution to everything is to order expensive new parts. Im wondering if there is anyway to diagnose this problem, and possibly fix it, without resorting to buying a completely new amp.

I know a little bit about electronics, and am handy with a soldering iron, but I am no electrical engineer. If some of the experts at this forum could give me some ideas, or staring points, that would be awesome. It definately is the amp, because the car battery does not drain when I disconnect the unit.

Cheers,
Nate
  Reply With Quote
Old 6th February 2006, 07:34 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
It looks like the following repair center services those amplifiers:
http://www.carstereohelp.com/

If you can't get it properly repaired and it works otherwise, you may consider installing a relay on the power wire. Connect the relay so that it disconnects power when the ignition is switched off.
  Reply With Quote
Old 6th February 2006, 08:32 AM   #3
Eva is offline Eva  Spain
diyAudio Member
 
Eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Near the sea
Send a message via MSN to Eva
Car dealers *never* repair electronics, their "technicians" are just trained to keep replacing electronic modules by new ones until the problem is solved (sometimes, good modules are replaced too).

So if you don't want to expend a whole lot of money, you have to find some smart electronics technician willing to repair it. I do that kind of work sometimes and I would be glad to try to repair that amplifier, but unfortunately I live in the opposite side of the world

Try to find someone in your city.
  Reply With Quote
Old 15th February 2006, 05:06 PM   #4
MYLEY is offline MYLEY  Ireland
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: i live in Donegal,Ireland.
IS YOUR AMP SWITCHING OF WHEN YOU SWITCH OF YOUR IGN?IS AMP GETTING A SWITCHED SUPPLY FROM THE HEAD UNIT.
  Reply With Quote
Old 21st March 2006, 08:41 PM   #5
StalfoS is offline StalfoS  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vancouver, British Columbia
Well, I found a cheap replacement amp, and guess what? The problem still occurs.

It seems to me that perhaps the head unit is at fault for switching on the amp when it is not supposed to or not switching it off. Is there any way to tell if the amp is on?

The monsoon system on the jetta seems to be a strange beast. From what I understand, the amp turns on/off automatically (or is supposed to) when it senses a signal from the HU. Also, apparently the amp is more of an active crossover than an actual amp... I think the head unit is responsible for most of the amplification.

The fact is, when I disconnect the amp, the problem doesnt occur. So any ideas why the amp is draining the battery?

Thanks again.
  Reply With Quote
Old 21st March 2006, 09:18 PM   #6
Stocker is offline Stocker  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Austin
Wires that go to any amplifier:

+12V
Ground
Input Signal(s)
Speaker Output

and the important one for you:

"Remote"

The remote lead from a head unit goes to a connector on the amplifier, usually near the power inputs. When the head unit turns on, the remote lead should have +12 volts on it. When the HU shuts off, the remote should go to ground potential. IF the head unit is switching the remote lead properly, the amplifier should turn on/off with the HU. Do NOT wire directly from +12V to the Remote input on an amplifier or you will....drain......the.......
__________________
Jesus loves you.
  Reply With Quote
Old 21st March 2006, 09:18 PM   #7
jleaman is offline jleaman  Belgium
Banned
 
Join Date: Apr 2002
Send a message via AIM to jleaman
Is there a aftermarket head unit in this car ? Does the stereo run fine when you are driving around ? I have fixed and see this issue. It is caused buy the deck not turning the power amp off when the igntion is turned on.. to me it sounds like this..

Deck is controling the amp remote turn on. It might be possible to remove the amp's remote turn on wire and see if it still drains the power if it does then change the remote turn on wire to the ign wire. See if this helps.
  Reply With Quote
Old 21st March 2006, 09:26 PM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Montreal
Quote:
Car dealers *never* repair electronics, their "technicians" are just trained to keep replacing electronic modules by new ones until the problem is solved (sometimes, good modules are replaced too).
400$(parts and time) repair costs on a fan control that I could have removed by removing 4 screws and unplugged 2 connectors. The very bad part in this is that it only was a solder on a relay that was dried up...
  Reply With Quote
Old 22nd March 2006, 12:22 AM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: jacksonville
try a different aternator your cars battery my not be recharging and thats causeing it to die.


or you could try a capacitor.

But it could drain your battery faster than the amp does now.
  Reply With Quote
Old 22nd March 2006, 12:26 AM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Montreal
Maybe a relay on the 12v line switched by the head unit could work.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
+/-18V & +48V from a battery jeppix Power Supplies 24 27th November 2012 03:53 PM
Battery Charger for 15V Li-ION Battery Pack ??? Jan Dupont Parts 2 11th April 2009 03:18 PM
Filter cap not draining smoothly...? ElectroAcoustic Parts 6 18th December 2006 06:37 AM
How to prevent capacitor draining? rs1026 Chip Amps 20 25th October 2004 09:01 AM
Battery VoLCoM Parts 1 17th August 2003 09:45 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 07:31 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2