mmats 3000.1 help - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 3rd August 2013, 02:40 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2013
Default mmats 3000.1 help

i have a new model 3000.1 the problem is the power mosfets blow. ichange them out also 3 irf4710 was also bad .i change them out too .now when i power on the amp and connect the speaker .the 4710 keeps blowing .i already change the driver ics any ideas.........
  Reply With Quote
Old 3rd August 2013, 03:10 AM   #2
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
I am not familiar with this amp. If the devices you replaced were in parallel with other devices this could be why.

You need to figure out how many FETS are in each group and replace all the FETS in the group that had the defective few.

If you mismatch date codes on FETS in parallel your asking for trouble.
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote
Old 3rd August 2013, 11:12 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2013
i change all the irf3205 and all the irf4710 .still the irf4710 keeps blowing as i hook up a speaker.
  Reply With Quote
Old 3rd August 2013, 02:18 PM   #4
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
I thought you stated you only changed 3. Is there something wrong with the speaker, did you ohm it out?
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote
Old 4th August 2013, 01:18 AM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2013
after yiu told me .i changed all but same problem .speaker good .
  Reply With Quote
Old 5th August 2013, 10:44 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Did you replace the HIP4080 driver IC? They driver ICs almost always fail when any output transistor fails.

Many of the 4080 based amps are very sensitive to the output transistors. The IRF3710Z (<<< Z is VERY important) has been a universally good substitute. Do NOT buy them from eBay unless you know with 100% certainty that the seller is legit (most are not). I'd suggest buying them only from a reputable distributor (arrownac, digikey, mouser... if you're in the US).

There are other components around the 4080 that fail, check all of the larger diodes and resistors.

Did you have the transistors tightly clamped to the heatsink when you powered it up?

Did you have a relatively small (15 amp) fuse in the B+ line?
  Reply With Quote
Old 6th August 2013, 12:23 AM   #7
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2013
this model is the new one .it carries two irs21844s as the drivers .changed them also .still as i put on the amp even with no load the transistors blow violently burst open .fustrating.
  Reply With Quote
Old 6th August 2013, 01:29 AM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
I've never seen that model.

The 21844s (and many of the driver IC like these) can be damaged when installing them. It's possible due to overheating when installing, static electricity or from having them stored improperly.

After installing them, you need to check them to confirm that they haven't been damaged.

Post a good quality photo of the area around the 21844s.
Attached Images
File Type: jpg Clipboard01x.jpg (41.1 KB, 69 views)
  Reply With Quote
Old 7th August 2013, 11:24 AM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2013
i see what i can do. how to know ?
  Reply With Quote
Old 7th August 2013, 03:59 PM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
If you read anything near 0 ohms, it's likely damaged. You can compare the readings of one IC to the other.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS MMATS MMATS MMATS zade08 Swap Meet 1 27th April 2013 02:36 AM
Mmats 3000.1 cutting off problem ! barry10 Car Audio 2 23rd April 2013 05:44 AM
MMATs 3000.1 m4ick Car Audio 23 22nd March 2012 10:49 AM
MMATS D200 NickParr666 Car Audio 1 2nd December 2011 10:43 PM
Mmats 3000.1 Tom7227 Car Audio 13 11th March 2008 09:48 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:07 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2