JL audio subs are cutting out, amp is still on. What is going on? - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 1st March 2013, 04:57 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2013
Default JL audio subs are cutting out, amp is still on. What is going on?

New to the forums! but I have two 12 inch Jl audio W1v2 hooked up to a 2000 watt Elevation Audio Amplifier. Randomly or sometimes especially if the volume is high the subs bass will stop working and just thump. I just bought a 2 farad capacitor thinkin it could help but it still does it... Can anybody help me out, it could be problems with the amp but I am clueless right now!
  Reply With Quote
Old 1st March 2013, 05:21 PM   #2
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
Start with the basics.

Check all connections at the amp, the box, and inside the box.

Make sure there are no intermittent connections between the output terminals of the amp and the input terminals of the speakers.

Make sure power and ground connections are solid, nothing intermittent.

Use a multimeter and check and confirm your voltage is not dropping below 11 vdc at the amp terminals.

A thumping can sometimes indicate an RCA issue such as bad RCA cords or broken shield ground pins on the board. Try a different set of RCA cords if you dont find any other issues.

You can also multimeter your subs to make sure they are still ok on the coils, check what ohms they read.

This should get you started.
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote
Old 1st March 2013, 05:40 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2013
thanks! I haven't done a huge inspection besides everything that is easily accessible. It could definitley be the RCA chords they seemed pretty flemsy but they were american bass so i thought they would be ok.
  Reply With Quote
Old 1st March 2013, 08:58 PM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
You didn't state the impedance of the speakers or the exact model of the amplifier. Are you sure that you have the speakers wired for a safe/acceptable impedance for the amplifier?
  Reply With Quote
Old 2nd March 2013, 09:56 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2013
I pulled out my cd player and it turns out my rca cables were getting pinched. it is now working fine and hasnt cut out since i did that. the amp is a elevation audio 2000.1 it was an old amp my boss had layin around in the garage and only one side of the speaker connections work. Im not 100 percent positive but I believe it is wired at the right impedance but any tips would be greatly appreciated! I'm pretty sure its at 700 watts between the 2 subs.

here is a link for the owners manual
http://elevationaudio.com/new/wp-con...2/QuoteILD.pdf
  Reply With Quote
Old 2nd March 2013, 10:23 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2008
Send a message via AIM to MatthewS Send a message via MSN to MatthewS Send a message via Yahoo to MatthewS
2 killowatts of amplifier potential..

300wrms woofers..

That's hot..
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
JL 500/1 cutting on quick bass demands sameoldme Car Audio 6 29th July 2012 03:30 PM
Can I run a 10 inch JL audio and a 12 inch JL audio off same amp ash4kel Car Audio 2 8th April 2011 02:12 AM
Anyone looked at the JL Audio W7's for home subs pjpoes Subwoofers 12 2nd March 2011 04:09 PM
JL Audio 10w6v2 or Infinity Kappa 100.3se? Audison SRX4 or Jl 300/4? DcMaN Subwoofers 1 17th September 2010 10:28 AM
jl audio 1000.1 amp prblem ampjunkielikeme Car Audio 24 11th April 2009 11:21 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:43 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2