Hifonics XX Hercules - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 22nd September 2012, 10:42 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Wisconsin
Default Hifonics XX Hercules

Amp powers up fine and idles with D6 removed, that feeds the protection circuit on the p.s. driver board. I have a 40Hz signal fed into the amp and see a 40Hz square wave on the base of the inverter/voltage amplifier transistors(D1820_V51 driver board). The collector is sitting at rail. Those parts have been replaced along with the 470 ohm resistors that were out of tolerance.

I'm missing the high frequency carrier?
__________________
BK 1544 40Mhz scope.....Pyramid PS-26KX supply.....Tenma 72-380 Func. Generator
  Reply With Quote
Old 23rd September 2012, 08:02 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Did you check the 1D and 2D transistors to confirm that none were leaking and that all had 2 good junctions?

Don't forget to check ALL of the gate drive signals. These amps will operate even when some of the outputs aren't being driven. This will lead to premature failure of the outputs that are being driven.
  Reply With Quote
Old 24th September 2012, 12:45 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Wisconsin
All transistors have been check and replaced.

I see gate drive of 40hz which is exactly what my input signal is. Is that correct?
__________________
BK 1544 40Mhz scope.....Pyramid PS-26KX supply.....Tenma 72-380 Func. Generator
  Reply With Quote
Old 24th September 2012, 01:05 PM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
When the class D stage isn't oscillating, you will see the audio drive frequency as a square wave on the output transistors. I don't know what D6 does in that amp. You may have to reinstall it and disable the protection circuit in another way to see if it will try to oscillate. If you see excessive DC or excessive current draw, it will show you what type of fault you have and make it easier to troubleshoot.
  Reply With Quote
Old 26th September 2012, 01:24 AM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Wisconsin
Reference the aq2200 schematic, pwm section IC2 pin 1 is sitting at 7 volts. I lifted D206 (upper right corner) Pin 1 stayed at 7 volts. I then lifted D9(attached to pin 1). The supply will operate and no excessive current draw, but I have no oscillation on the output.

Is there a mute circuit in this amp? It's like the American Bass XD series.
__________________
BK 1544 40Mhz scope.....Pyramid PS-26KX supply.....Tenma 72-380 Func. Generator
  Reply With Quote
Old 26th September 2012, 02:18 AM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Post the DC voltage on all 8 pins of IC2.
  Reply With Quote
Old 27th September 2012, 12:13 PM   #7
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Wisconsin
Pin 3 is high on IC2, which indicates an over-current issue, but I check the readings on U1 of the driver board and those don't indicate one.

IC2
1) 12.991
2) 2.488
3) 11.8
4) 0
5) 1.068
6) 3.56
7) 0.172
8) 13.0

U1 (LM293)Driver board measurements reference -rail
1) 2.08
2) 1.342
3) 1.489
4) 0
5) 7.67
6) 1.428
7) 1.342
8) 15.69
__________________
BK 1544 40Mhz scope.....Pyramid PS-26KX supply.....Tenma 72-380 Func. Generator
  Reply With Quote
Old 27th September 2012, 12:20 PM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Is D29B omitted in this amp?

Is D13 leaky or shorted?
  Reply With Quote
Old 27th September 2012, 12:40 PM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Wisconsin
D29B is not populated.

D13, I don't see it?
__________________
BK 1544 40Mhz scope.....Pyramid PS-26KX supply.....Tenma 72-380 Func. Generator
  Reply With Quote
Old 27th September 2012, 06:58 PM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
My mistake. D11.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hifonics XX Chaos mike49504 Car Audio 1 3rd September 2011 05:08 AM
Hifonics XX Chaos mike49504 Car Audio 35 23rd July 2011 06:06 AM
Hifonics Hercules VII mike49504 Car Audio 1 10th June 2011 04:41 PM
Hifonics hercules xi mike49504 Car Audio 12 9th January 2010 06:59 PM
hifonics colossus xx mike49504 Car Audio 7 28th November 2008 11:15 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 02:39 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2