hi fellas help with soundstream reference amp again - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th July 2012, 05:07 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2011
Default hi fellas help with soundstream reference amp again

hi i currently am working on a old school reference 1000s and original reference 500. for the 1000s the amp powers up then powers down, i'm connecting it to 12v power supply but after less than a second that 12v dropped to 7v. No audio no.
as for the original reference 500 same thing happens but there is audio and power light keeps flashing and audio fades in and out continuously. any help will be greatly appreciated been a nightmare the past 3 weeks about to slam it to the ground and stomp on it till its beyond repair to relieve myself.
  Reply With Quote
Old 24th July 2012, 07:27 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Northern California
Russ you need to put it down for a while till your perspective has returned. Electronics will not ease up on you just because your frustrated

The amps are powering up but into some failure mode where the supply is being pulled back down by the overwhelming current draw the amps has when its un-muted and trying to be operational. This could be caused by at least a dozen things I can think of off hand. But it all boils down to the fact the amp still has defects inside of it. likely in the channels and possibly due to components that test bad only when rail supply is added.
You might have to digress back to a earlier state by removing whole sections of the amp like all the outputs to get the amp to turn on without the high current draw issues your dealing with. yeah, yeah I know its a lot of work but, you gotta start somewhere and in my mind I would pull all the outputs or at least pull all the emitter resistors at one end feeding the outputs, so they are somewhat out of circuit. Then you go back and look at the amp powered up and look for the errant voltage issues likely driving all those outputs like it is...

You can also pull the FEB's without much pain and this would stop the channels from being driven by the preamp stages. Simple stuff but time consuming I know but this is the load we all bear when we try to bring one of these things back to life...

patience's my young friend is the key to successful amp repair...
  Reply With Quote
Old 25th July 2012, 02:50 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
What's the current rating of the power supply?

How much current is flowing when the voltage drops to 7v?
  Reply With Quote
Old 25th July 2012, 08:38 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Anchorage AK
x2 on the power supply. you may need to use a higher current source to get it to power up enough. please do be careful with those amps. if needed, you could always donate to me. i actually need another 1000s/sx to complete my array. Anyways, the s/sx amps have a few common querks. first thing to pay attention to is the physical aspect. screw all terminals in and pay attention to the led's and pots while you roll the board out. pay close attention to the vertical boards, as the solder tends to break/crack there, and you cannot see it many times. the power supplies, are just large enough to support rated, and can commonly be overran to failure, either by user, or loss of rail signal to the driver ic. i upgrade them all to irf3205 fets. i have read many cases of shorting torroids, but never actually had one of my own go bad. there will be a 1/2, to 2 watt 10, or 100ohm resistor attached to the rail power, near the caps that references to the power supply for regulation. this often cooks with output failur, or preamp/rca grounding issue, iirc. first step is to make sure you can feed the amp to power up, and see if it will idle.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Soundstream Reference 6.0 old school amp zenderi Swap Meet 0 17th January 2012 02:36 PM
soundstream reference 700s mike49504 Car Audio 26 3rd December 2011 04:51 AM
Soundstream Reference 604 Herb009 Car Audio 7 9th January 2008 08:52 PM
Soundstream Reference Class A 6.0 audiobahnkid592 Car Audio 0 9th January 2008 12:57 AM
Help Fellas DAC & CD upgrade markmelheim Digital Source 1 9th June 2005 11:55 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 01:05 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2