would someone be able to give me some guidence fixing this orion amp? - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12th May 2012, 10:10 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: May 2012
Default would someone be able to give me some guidence fixing this orion amp?

its an orion xtr pro 2400, i sold the amp and the guy blew mosfets.
i've done very minor work with this type of thing in the past and was hoping i could figure it out.. but i cannot lol
i've removed all the fet's (8) on each side. i cannot find what is wrong besides the fet's. when i slightly tap the new fet inplace it arc's. (i think it would blow if it were placed there etc.) i put an old one in it doesnt arc but the the voltage on the gate resistor jumps to 12 volts. isn't is supposed to be under 5 volts etc. also there is a small board mounted veritcally. on that board on the very bottom where it attaches to the main board the two prongs (soldered) gets hot even without any of the fets attached. all the gate resistors read 4 volts. where they attach to the fet. i havent removed any to check the ohms. i really dont know if im jumping steps just doing what i can without distroying something else..
thanks in advance to anyone who may help
  Reply With Quote
Old 12th May 2012, 10:22 PM   #2
diyAudio Member
 
nigelwright7557's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Carlisle, England
I would check for shorted mosfets first.
Even if you find them faulty there could be problems with the driver circuit.
I would check the driver circuit transistors too.
  Reply With Quote
Old 13th May 2012, 12:40 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: May 2012
Thanks for the reply, where would I find the driver circuit transistors. About 6 mosfets were blown out of the 16. I did remove them all.
  Reply With Quote
Old 13th May 2012, 12:57 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: May 2012
Thanks for the reply, where would I find the driver circuit transistors. About 6 mosfets were blown out of the 16. I did remove them all.
  Reply With Quote
Old 13th May 2012, 01:07 AM   #5
DREW028 is offline DREW028  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: chicago
Send a message via AIM to DREW028
If you interested in repairing your amp I'd recommend reading this

Basic Amplifier Repair

Unless someone has a schematics for you amp you will have to trace back where the signal for the gates are coming from. You might be able to visually do this or ohm it.


Have you checked the output transistors?
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
fixing Orion GS1000 Bom Car Audio 4 27th December 2008 03:58 AM
General guidence building guitar amp mashaffer Tubes / Valves 16 5th December 2007 09:54 PM
Help please, some guidence on which dac to keep georgehifi Digital Source 1 3rd May 2005 04:32 AM
Can anyone give more info on this amp? mg16 Tubes / Valves 6 8th May 2003 12:43 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 02:09 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2