Mutant amp problems NEED HELP please! - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 17th April 2012, 03:55 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2012
Smile Mutant amp problems NEED HELP please!

hiya i bought a sub and amp off my friend the sub is pretty decent for the amount i bought it for but there is a problem with distortion from the amp i checked all my wiring and i even opened the amp to see if there was any burnt out components or anything loose but there was nothing. it sounds like theres bass coming out but also a crackling sound as well. i have tried a different sub but its the same. has anyone had the same problem or know how to fix it? im not really sure about the model of the amp because i didnt get it with any manuals but i managed to find a site thats selling the same one if you want to see what it looks like follow the link below:
Mutant MTEN12SBP - 12" Sub bass deal - Audio Visual World-

thanks for your time
  Reply With Quote
Old 17th April 2012, 05:04 PM   #2
diyAudio Member
 
Osvaldo de Banfield's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Barrio Garay,Almirante Brown, Buenos Aires, Argentina
When the amplifier must "amplify" a deep bass note, it requieres large currents into the speaker, and also in power lines. So, if a small resistance in the input wiring can cause a sudden voltage drop at the amp power lines causing distortion. So, check input wiring.
__________________
LW1DSE
  Reply With Quote
Old 18th April 2012, 08:41 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Anchorage AK
how loud is it before distortion? that amp should only be about 150watts or less, which is probably just barely enough to fill in with your factory speakers on head unit power.

if the sub is dual voice coil, how is it wired?

does the amp have a minimum impeedance labeled anywhere? if it is running 4ohms, and rated for 2, you would see less, likely 75-100rms. rated for 1(unlikely) would be only feeding the sub somewhere around 50-75

did the amp work for him?

if you opened it to check the internals, could you post pictures of the internals?
  Reply With Quote
Old 24th April 2012, 11:00 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Seeing the product I guess you're in the UK-if in the mids I'm in birmingham and run a car audio shop-pm me for details and we'll have a look at it for you.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kef 104/2 T33 Tweeter Mutant Euphony goonybird Multi-Way 7 27th June 2014 08:02 AM
Attack of the mutant reflow toaster peufeu Parts 18 18th September 2009 06:42 AM
How good are Mutant subs goldyrathore Subwoofers 2 17th December 2008 12:10 PM
heatsink, the mutant bigpanda Parts 4 6th July 2006 03:33 PM
Gryphon Simphony stand mutant marijan Everything Else 10 11th February 2003 01:33 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 12:35 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2