Rockford BD1500 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 15th March 2012, 04:57 AM   #1
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
Default Rockford BD1500

Have a BD1500 in for repair. The amp does not power up. Nothing looks obvious, none of the outputs or power supply fets seem shorted.

The amp is sending no gate voltage to the power supply fets and it is not producing any rail voltage.

Niether the power led or the protect led light up.

The SG3526N reads as follows:

pin 1: 1.919
pin 2: 0.002
pin 3: 4.98
pin 4: 0.003
pin 5: 13.23
pin 6: 0.003
pin 7: 0.003
pin 8: 13.23
pin 9: 5.01
pin10: 5.01
pin11: 0.000
pin12: 4.24
pin13: 4.68
pin14: 4.99
pin15: 0.000
pin16: 0.000
pin17: 0.008
pin18: 3.703

I believe pins 13 and 16 are my output why the low voltage on 13 and no output on 16?

I have not removed the board yet to see if there is a burned trace underneath just doing some trouble shooting first.
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote
Old 15th March 2012, 06:33 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Confirm that you have 12v on both ends of D14. That feeds pin 17 which is the supply pin for the internal logic circuits for the IC.
  Reply With Quote
Old 15th March 2012, 07:32 AM   #3
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
I have proper voltage at either end of D14.
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote
Old 15th March 2012, 07:55 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Confirm that you have a good connection between the cathode of D14 and pin 17 of the 3526.
  Reply With Quote
Old 18th March 2012, 07:16 PM   #5
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
I have to remove some of the stripped screws today before I can get the board out. Someone stripped out 4 6/32 screws that clamp the MESHA down.

I will see if there is a break in the connection.
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote
Old 18th March 2012, 09:21 PM   #6
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
You will have to excuse me Perry I have once again for the second time read my readings backwards on the IC. The Sg3526N reads as follows.

pin 1: 5.01
pin 2: 0.000
pin 3: 4.24
pin 4: 4.68
pin 5: 4.99
pin 6: 0.001
pin 7: 0.001
pin 8: 0.008
pin 9: 3.702
pin10: 1.918
pin11: 0.003
pin12: 4.97
pin13: 0.004
pin14: 13.24
pin15: 0.001
pin:16 0.003
pin17: 13.25
pin18: 5.01

No output on pins 13 and 16. The amp after leaving power hooked up randomly turns on and off for a few seconds when ever it feels like it.

It did this twice then Q2 went up in smoke and full short to my power supply. I clipped Q2 out of the circuit and re-powered the amp.

Did the same thing randomly turning on and off when ever it felt like it but removing Q2 got rid of the short and all the other power supply fets test fine.

What could be causing this!!!!!
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote
Old 19th March 2012, 12:02 AM   #7
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Post the voltage on the LM339.
  Reply With Quote
Old 19th March 2012, 12:32 AM   #8
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
LM339

pin 1: 0.008
pin 2: 0.008
pin 3: 13.24
pin 4: 2.026
pin 5: 1.236
pin 6: 4.37
pin 7: 5.01
pin 8: 0.232
pin 9: 0.230
pin10: 5.01
pin11: 8.26
pin12: 0.000
pin13: 0.008
pin14: 0.001
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote
Old 19th March 2012, 07:41 AM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Lift D20 and D21, one at a time to see if either allows the amp to power up.
  Reply With Quote
Old 20th March 2012, 03:53 AM   #10
diyAudio Member
 
seankane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington State
I lifted D20 and tried to power up amp with no luck.

Leaving D20 out of the circuit I removed D21 and powered the amp and it powered up fine with the exception of a whiney transformer which could have something to do with one of the power supply fets out of the circuit.

With these results what do you think? What is the purpose of D20 and D21?
__________________
Pyramid 52 Amp Power Supply----Fluke 787 Processmeter----Tektronix 465 Scope----Velleman HPS40 Scope----Soldering Iron----Desoldering Iron----Hejet HJ 500-S Heatgun----DM4070 Digital LCR Meter----Propane Torch
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rockford BD1500 seankane Car Audio 11 19th December 2011 04:52 AM
Rockford fosgate BD1500.1 mike49504 Car Audio 18 3rd August 2011 11:06 PM
rockford fosgate bd1500.1 robbysankar Class D 6 2nd July 2011 10:28 PM
Rockford BD1500 seankane Car Audio 19 1st June 2011 02:40 PM
Rockford Fosgate BD1500.1 mike49504 Car Audio 4 17th March 2011 11:39 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 01:38 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2