MTX Audio 600XD - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Car Audio

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 19th April 2011, 03:22 AM   #1
Dr Zeus is offline Dr Zeus  United States
diyAudio Member
 
Dr Zeus's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Default MTX Audio 600XD

I've got this amp on the bench with blown power fets which doesnt seem to want to power up. I removed all fets to measure signal on the gate pads, but I'm not measuring anything at all before or after the 100 ohm gate resistors.

The power supply fets are 1H12SL (Fairchild) and measure:
Leg 1: 0
Leg 2: 13.7
Leg 3: 0

TL494C:
Pin 1: 0
Pin 2: 4.76
Pin 3: 0.064
Pin 4: 0.828
Pin 5: 1.482
Pin 6: 3.341
Pin 7: 0.004
Pin 8: 12.94
Pin 9: 0
Pin 10: 0
pin 11: 12.94
pin 12: 12.42
Pin 13: 4.95
Pin 14: 4.95
Pin 15: 4.95
pin 16: 0

This amp also suffered from a small explosion due to this coil closest the spearker terminal outs having what looks like a weak solder joint on the bottom of the PCB. Nothing in this area measuring incorrectly with the DVM at this point.Click the image to open in full size.
  Reply With Quote
Old 19th April 2011, 03:36 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2011
you need to go from pin 11 and twelve they power the fets and figure out what is bad.

Last edited by joesch1999; 19th April 2011 at 03:48 AM.
  Reply With Quote
Old 19th April 2011, 08:12 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
If this power supply drives its FETs with a transformer, you won't see the same voltages as a normal amp.

Do you see pulses (any kind of pulses) on pins 8 and 11 or is it straight DC?
  Reply With Quote
Old 26th April 2011, 03:21 AM   #4
Dr Zeus is offline Dr Zeus  United States
diyAudio Member
 
Dr Zeus's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
I do see +20v waveform. 10 volts/div at 5uS: There is a similar waveform at the fet gate resistors.

Click the image to open in full size.
  Reply With Quote
Old 26th April 2011, 03:23 AM   #5
Dr Zeus is offline Dr Zeus  United States
diyAudio Member
 
Dr Zeus's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Interesting thing is, I wasnt getting anything at all at the gates before just now. Let me try putting this amp back together.
  Reply With Quote
Old 28th April 2011, 04:00 AM   #6
Dr Zeus is offline Dr Zeus  United States
diyAudio Member
 
Dr Zeus's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
What kind of ps fets can I use in this amp It came with Fairchild 1H12SL and I think legs 2&3 are stuck and shorting. What is 1H12SL? When I do a google search I get a link to this thread!

Click the image to open in full size.
  Reply With Quote
Old 28th April 2011, 04:02 AM   #7
Dr Zeus is offline Dr Zeus  United States
diyAudio Member
 
Dr Zeus's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
OH Im such a dummy. i guess thats a 75339P. A 55v 75A transistor. I guess I've got IRFZ48N and IRF3205 fets I could use.
  Reply With Quote
Old 28th April 2011, 04:06 AM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
I've never had to repair one of these but I've used the 3205s in other MTX amps.
  Reply With Quote
Old 28th April 2011, 04:25 AM   #9
Dr Zeus is offline Dr Zeus  United States
diyAudio Member
 
Dr Zeus's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Cool. I replaced the surface mount gate resistors with new 68ohm ones and put some IRF3205s in place. The amp powers, but the PS fets get hot after a short time. The amp produced +55 rail voltage. The waveform on the PS Fets is kind of not good at 10v/Div:

Click the image to open in full size.
  Reply With Quote
Old 28th April 2011, 04:32 AM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Louisiana
Does this amp have PZTA56s driving a transformer?

If so, have you checked them?

Are the 10 ohm resistors between the base and emitter within tolerance?
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
orion hcca250r, kicker zr 1000, mmats d800.2, mtx 6500d, mtx 942, rockford punch 45, ernie cosillos Swap Meet 3 12th February 2011 11:14 AM
MTX 600XD question x2breid Class D 2 17th February 2010 11:54 AM
MTX ts6001 Help Car Audio GURU!! jleaman Car Audio 3 12th February 2009 11:59 PM
Help me fix MTX 152 and MTX 500D hakentt Car Audio 94 8th December 2008 06:26 PM
help please mtx 4250d colt45lush Class D 2 27th May 2006 09:17 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 10:26 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2