diyAudio

diyAudio (http://www.diyaudio.com/forums/)
-   Car Audio (http://www.diyaudio.com/forums/car-audio/)
-   -   Mmats 3000.1 (http://www.diyaudio.com/forums/car-audio/118865-mmats-3000-1-a.html)

Tom7227 6th March 2008 08:57 PM

Mmats 3000.1
 
Need a little assitance from an experianced Class D person.

I have an Mmats 3000.1 amp, that came in for repair that had 12 blown 3205's...

replaced the 3205's and the drivers, amp works fine...

Gave it back to the guy and he says it doesn't have near the power as it used to.

So I looked at it again, and BOTH power supplies are functioning, and the only thing i can come up with is that the rail voltage is only +/- 60 volts. The power supply caps are rated for 80 volts DC and the engine is the HIP4080.

I am think that perhaps the rail voltage is supposed to be higher?

Perry Babin 7th March 2008 01:07 AM

2 Attachment(s)
The rail voltage should be 80v.

The regulation is controlled by the error amp on the 3525. Pin 2 is tied to the 5v reg. Pin 1 is connected to the center of a voltage divider. R37 goes to the rail. R36 goes to ground. The duty cycle is reduced when pin 1 approaches the voltage on pin 2.

If you have 5v on both pins, the voltage divider may have out-of-tolerance resistors. If the voltage is low on pin 1, another input on the IC may be causing the low duty cycle.

There's no negative rail in these amps.

The amp I'm referring to has 16 FETs in the supply so I'm not sure that we're looking at the same amps.

Tom7227 7th March 2008 02:56 AM

Thats correct Perry,

Same amp, the issue is what is the rail voltage supposed to be?

The voltage doesnt change under heavy load, it measures 60 volts constantly. I was looking at your DVD, and the referance is always made to it being 80 vdc, for the HIP4080.

Tom

Perry Babin 7th March 2008 03:10 AM

Most of the HIP4080 based amps use 80v but I've seen a few using 70-75v.

Does yours have the same voltage on pins 1 and 2 of the 3525?

If so, what are the values of R36 and R37?

Tom7227 11th March 2008 12:46 AM

In the idol stage, the voltage on Pin 1 is 5 volts.

The voltage on pin 2 is 5 volts.

The resistors are SMT, R36 4751, (470k ?)as marked

and R37 is marked 5232 (55k ?)

I measure 470K on R36, but R37 reads almost infinite..hmmm

any idea what that value is?

Tom7227 11th March 2008 01:09 AM

change that last post,

R36 is 4.7K, and R37 is 52.7 k. (measured)

I think thats ok... Pin 4 is .1 pin 5 is 1.9 v

Perry Babin 11th March 2008 01:19 AM

The amp I have here has...

R36 = 4,750 ohms (4751)
R37 = 68,100 ohms (6812)

This produces 80v rails (79.97v calculated from the values of the resistors and the 5.1v reg voltage)


Yours is supposed to produce lower voltage if the resistors are original values. The voltage should be 61.25v from the values you have. That's using 5.1v as the voltage on pin 2.


In this amp, the 4.75k reads 4.4k in the board. The 68.1k reads low but that's because of the large filter caps.

Tom7227 11th March 2008 01:22 AM

The problem Perry is this amp was worked on by someone else, i can tell from the poor soldering job.

The 5232 resistor appears to have been removed...and put back in.

Not sure what vaule was there..

Perry Babin 11th March 2008 01:36 AM

If you change it to a 68.1 k, you should get 80v rails if there's enough ratio on the transformers.

The outputs in this amp are IRF4710s. If yours are a less robust transistor, the higher rail voltage could cause reliability issues.

There seem to have been several different versions of this amp. I'm not sure if one had the lower rail voltage. I have photos of 2 amps that are significantly different but both have the 68.1k resistor.

If the 52.3k resistor was in the amp before it failed, the amp is likely performing precisely as it did before.

Tom7227 11th March 2008 01:38 AM

The issue is the customer complained that it didn't perform as it did before the repair.

BUT...it was on someones elses bench for a year before it came to mine.


I might experiment...maybe make it 70 volts.

Of couse i could always call MMats and ask them....LOL


All times are GMT. The time now is 08:53 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio


Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2