need help with problem Trio KT-3133 tuner - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Analogue Source

Analogue Source Turntables, Tonearms, Cartridges, Phono Stages, Tuners, Tape Recorders, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 27th March 2011, 12:08 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Cymru/Wales
Question need help with problem Trio KT-3133 tuner

I've been modernising this tuner with new capacitors, it sounds great but to get stereo when I switch on, I need to press it to mono, untune from the station to get static, tune back to the station then press to stereo and the stereo light comes on! Signal strength is good. I do not know where on the circuit to look? sometimes it will go mono after that by itself, but usually will stay stereo.

some of the lower rated caps I changed( e.g. 1uf) are nonpolar wima, would that be a problem? thank you.
  Reply With Quote
Old 29th March 2011, 07:37 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Cymru/Wales
Stumped you all, eh
  Reply With Quote
Old 30th March 2011, 11:29 AM   #3
DF96 is offline DF96  England
diyAudio Member
 
Join Date: May 2007
Have you changed any caps in the stereo decoder? If so, it might need realigning. Both PLL and frequency-doubler decoders need to be roughly set to the correct subcarrier frequency, so they can then lock on to the pilot tone.
  Reply With Quote
Old 30th March 2011, 11:32 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Cymru/Wales
Realigning?
  Reply With Quote
Old 30th March 2011, 11:44 AM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Cymru/Wales
you mean inside the aluminium 'box' where the gangs are? I haven't changed those. I'm thinking it's something to do with the lack of polarity on some of the capacitors I've used?
  Reply With Quote
Old 30th March 2011, 12:08 PM   #6
DF96 is offline DF96  England
diyAudio Member
 
Join Date: May 2007
No, not RF realignment. Just the stereo decoder. Have you changed caps there? There will be either a preset pot or one or two coils with adjustable cores. Don't fiddle with them unless you have a circuit diagram or service sheet - you could easily make it worse.
  Reply With Quote
Old 30th March 2011, 12:29 PM   #7
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Cymru/Wales
yes I replaced most of those
Attached Images
File Type: jpg Picture 406.jpg (819.8 KB, 17 views)
  Reply With Quote
Old 30th March 2011, 12:50 PM   #8
DF96 is offline DF96  England
diyAudio Member
 
Join Date: May 2007
One or more of those caps probably sets the subcarrier frequency. Typical caps have a 10% tolerance, which is fine for coupling etc but not for tuning - that is why there will be an adjustment. You need either a circuit diagram, or someone to pop up on here with detailed knowledge of that equipment.
  Reply With Quote
Old 30th March 2011, 04:47 PM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2010
Do you think the problem may be in the
mono/stereo switch?
  Reply With Quote
Old 30th March 2011, 04:49 PM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Cymru/Wales
Quote:
Originally Posted by Number13 View Post
Do you think the problem may be in the
mono/stereo switch?
No.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kenwood (Trio) KW100T Vacuum Tube AM/FM Tuner Scott Novak Swap Meet 1 7th August 2009 07:12 AM
KENWOOD KT-660L Tuner schematic gpapag Analogue Source 0 11th April 2006 04:46 AM
Help! Is My new Kenwood KT-917 tuner working OK? Kuja Solid State 0 21st November 2005 06:33 PM
Kenwood KT-5020 FM tuner Shootout review. 3moons Analogue Source 0 21st April 2004 06:15 PM
Any info on a Trio AF-220 tuner? Hewie Tubes / Valves 2 6th September 2003 10:00 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 10:10 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2