Go Back   Home > Forums > Source & Line > Analogue Source

Analogue Source Turntables, Tonearms, Cartridges, Phono Stages, Tuners, Tape Recorders, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 5th November 2012, 03:38 PM   #961
diyAudio Member
 
merlin el mago's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Catalonia new Europe state
Salas changed the EI core 240V tx for two R-Core 230V 120VA but still the reg can gives max. aprox. 200mA, must be something wrong cinnected or burned at the SSHV2?

R-Core without SSHV2 gives 314VDC, when connected to SSHV2 I measure at the SSHV2 input 298VDC, In the PSU box I have R1 110 ohms instead 220 ohms and a bleeder resistor of 220K, have I to change for other values?
Attached Images
File Type: jpg DSC00013.jpg (402.8 KB, 117 views)
File Type: jpg DSC00014.jpg (268.1 KB, 112 views)
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 04:12 PM   #962
diyAudio Member
 
merlin el mago's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Catalonia new Europe state
200mA was measured with real load (Itch), I added 1uF 450V Auricap just at the SSHV2 input and now I have 284mA so the culprit might not be the transformer.
Attached Images
File Type: jpg DSC00016.jpg (416.0 KB, 107 views)
File Type: jpg DSC00015.jpg (303.2 KB, 102 views)
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 04:54 PM   #963
vgeorge is online now vgeorge  Greece
diyAudio Member
 
vgeorge's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: poros island
SSHV2 can not go over 100mA. Maybe you measure something wrong?
Maybe you mean 28mA?
__________________
"Without deviations from the norm, progress is not possible" - Frank Zappa
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 04:59 PM   #964
diyAudio Member
 
merlin el mago's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Catalonia new Europe state
Sorry my mistake 28mA, I changed the cap to 2.2uF but can't have more current: I measure 26.5mA

The only difference 1uF 450V Auricap & the 2.2uF 400V Solen.
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 05:51 PM   #965
diyAudio Member
 
merlin el mago's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Catalonia new Europe state
Quote:
Originally Posted by merlin el mago View Post
Salas changed the EI core 240V tx for two R-Core 230V 120VA but still the reg can gives max. aprox. 200mA, must be something wrong cinnected or burned at the SSHV2?

R-Core without SSHV2 gives 314VDC, when connected to SSHV2 I measure at the SSHV2 input 298VDC, In the PSU box I have R1 110 ohms instead 220 ohms and a bleeder resistor of 220K, have I to change for other values?
Quote:
Originally Posted by merlin el mago View Post
200mA was measured with real load (Itch), I added 1uF 450V Auricap just at the SSHV2 input and now I have 284mA so the culprit might not be the transformer.
Sorry this DMM is wrong, I measured with good DMM with 1uF 450V, max current 22mA, R-Core tx 230VAC 120VA
Attached Images
File Type: jpg DSC00017.jpg (507.4 KB, 95 views)

Last edited by merlin el mago; 5th November 2012 at 05:53 PM.
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 06:20 PM   #966
diyAudio Member
 
merlin el mago's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Catalonia new Europe state
With 4,7uF 400V the same current
Attached Images
File Type: jpg DSC00018.jpg (565.6 KB, 24 views)
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 06:35 PM   #967
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2007
Quote:
Originally Posted by Salas View Post
What happened with you Deco Doctor, did you find equal channels SUT gain solution? (Another excellent Itch build).
Hi Salas

Yes I found a solution. I have a pair of Partridge 977 SUT's in an external box. Now the grids of the input stage are at zero volts with the SUT's connected and the balance is better.

I guess the Sowter SUT's did not like the small DC on the secondary windings.

I just have to experiment now to optimise the loading on the Ortofon MC25FL.

I still have 47K input/loading resistors which is giving me a reflected load of about 1500 ohms on the cartridge, which is a little high for the Ortofon, but it still sounds very good, very quiet background too, the best phono stage I have used so far.
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 06:55 PM   #968
vgeorge is online now vgeorge  Greece
diyAudio Member
 
vgeorge's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: poros island
Quote:
Originally Posted by merlin el mago View Post
With 4,7uF 400V the same current
If you lower the voltage current goes up? Try to put a bigger capacitor before the regulator to see what is happening. Also check voltage drop across the 110R to check current. Bypass the 110R.
This is what I would do to find the cause of your problem.
__________________
"Without deviations from the norm, progress is not possible" - Frank Zappa
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 07:02 PM   #969
diyAudio Member
 
merlin el mago's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Catalonia new Europe state
I lowered the bleeded resistor to 200K according to my tx, in this moment I'm waiting the warm up to be sure what I'm measuring, but as you said all that heats current can be checked, thanks.
  Reply With Quote
Old 5th November 2012, 07:08 PM   #970
diyAudio Member
 
merlin el mago's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Catalonia new Europe state
Quote:
Originally Posted by vgeorge View Post
If you lower the voltage current goes up? Try to put a bigger capacitor before the regulator to see what is happening. Also check voltage drop across the 110R to check current. Bypass the 110R.
This is what I would do to find the cause of your problem.
Voltage across 110R is 3.5V.

The thing I'm not clear is the voltage sag when I connect the PSU to the SSHV2: now I measured at the input of the SSHV2 301.5VDC, output PSU without SSHV2 conected 316,3V so I will take off the 110R to see what happens.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Got the build itch again. 80w kt88 itsmejto Tubes / Valves 44 26th September 2008 11:49 PM
valve phono stage wanted for mc brobarrie Swap Meet 1 13th August 2007 08:17 PM
Basic DIY Valve Phono Stage matthew2456 Tubes / Valves 5 29th March 2007 04:11 AM
Phono pre, valve or jfet lndm Analogue Source 7 4th April 2006 02:11 PM
phono preamp design for c3m postie valve fergs1 Tubes / Valves 1 29th May 2005 02:12 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 07:01 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2