Rega Rb300 bearing question - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Analogue Source

Analogue Source Turntables, Tonearms, Cartridges, Phono Stages, Tuners, Tape Recorders, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th January 2008, 07:33 PM   #1
cwujek is offline cwujek  United States
diyAudio Member
 
cwujek's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Seattle, WA
Default Rega Rb300 bearing question

I just recently bought a used RB300 arm. When the arm is moved back and forth gently, I can feel the bearings "click". It's nothing that really keeps the arm from moving (it's really minimal), but the bearings aren't perfectly smooth like the RB600 I own. Is this just how the RB300 is? Or did I buy a faulty used arm? Thanks,

Chris
  Reply With Quote
Old 25th January 2008, 02:26 PM   #2
diyAudio Member
 
whitelabrat's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Maryland
I've got an RB300 as well, and it is completely silent and smooth despite having a damaged tracking control. I'll double check it tonight to see if I can feel anything, but I don't recall noticing anything.
  Reply With Quote
Old 25th January 2008, 08:53 PM   #3
YNWOAN is offline YNWOAN  United Kingdom
diyAudio Member
 
YNWOAN's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
It shouldn't 'click' I'm affraid; it should feel just like your 600.
  Reply With Quote
Old 25th January 2008, 09:00 PM   #4
cwujek is offline cwujek  United States
diyAudio Member
 
cwujek's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Seattle, WA
It's pretty subtle, a "click" was the wrong term. More of a slight bump in the bearing which occurs twice in the motion of the bearing. I'll be sending the arm back. Thanks,

Chris
  Reply With Quote
Old 28th January 2008, 01:21 PM   #5
diyAudio Member
 
whitelabrat's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Maryland
I re-checked my RB300. It should be completely smooth with no clicking.
  Reply With Quote
Old 30th January 2008, 01:52 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Milan
Mine after 20 years of service does `click` but I managed to fine tune the bearing and tweaking the arm by removing the whole spring mechanism and now tracks excellent.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RB300 bearing removal penance Analogue Source 20 30th December 2010 03:27 PM
Rega RB300 - Deconstructed GlidingDutchman Analogue Source 10 26th April 2008 02:40 AM
Rega RB300 John Caswell Swap Meet 1 17th October 2007 06:05 AM
Rega Planar 3, RB300 & Linn Kx(?), Q! Ultima Thule Analogue Source 23 7th February 2007 11:59 AM
Rega RB300 mattjk Swap Meet 0 24th February 2005 07:49 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 04:23 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2