Go Back   Home > Forums > Blogs > RJM Audio Blog

If I put my notes here, I might be able to find them again later!
Rate this Entry

Upgrading the Sapphire headphone amplifier (photos)

Posted 17th December 2013 at 11:10 PM by rjm
Updated 20th December 2013 at 11:14 AM by rjm

Straightforward transplant. Out with the old (anyone want them?) in with the new. Re-used the OPA134 op amp and my dog-eared pair of 0.47uF Multicaps.

On powering up I discovered that with the specified 10 ohms in R9,10 the output bias current was upwards of 200 mA and things were getting a bit toasty. I paralleled a second 10 ohm resistor, dropping the resistance to 5 ohms and dialing back the output bias current to about 70 mA. Latest schematic revision has R9,10 values edited to match.

Currents stable. Heatsink temperatures around 50 C. Output offsets around 15 mV. No noise or hum.

Presently giving it some burn in time.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC_3577 1000.jpg
Views:	1945
Size:	398.6 KB
ID:	1180   Click image for larger version

Name:	DSC_3558 1000.jpg
Views:	1614
Size:	303.2 KB
ID:	1181   Click image for larger version

Name:	DSC_3579 1000.jpg
Views:	951
Size:	306.7 KB
ID:	1182   Click image for larger version

Name:	DSC_3588 1000.jpg
Views:	837
Size:	311.2 KB
ID:	1183   Click image for larger version

Name:	DSC_3589 1000.jpg
Views:	613
Size:	375.9 KB
ID:	1184  

Click image for larger version

Name:	DSC_3592 1000.jpg
Views:	1903
Size:	388.8 KB
ID:	1185   Click image for larger version

Name:	pcb-sapphire-20f3-sch.png
Views:	1281
Size:	37.3 KB
ID:	1186  
Views 1746 Comments 0
Total Comments 0

Comments

 

New To Site? Need Help?
Copyright 1999-2017 diyAudio